Tips för bilåkning med barn

Ska du åka på bilsemester med dina barn? Då har du flera drömlika scenarion att se framemot, men även en del mardrömslika. Att åka bil med barn är nämligen inte det lättaste, det inte minst om du har flera barn som ska underhållas och tas om hand under resan. Det är dock inte nödvändigt att stressa upp sig för detta innan det väl är dags, för resan ska ändå göras. Och oavsett hur det går så är ni till slut framme! Vill du säkerställa att den långa bilresan går bra finns det en hel del tips du kan ta del av som kan göra det hela lite mindre stressigt och smärtfritt. 

Så gör du den långa bilresan med barn lite lättare (och roligare)!

Det går tyvärr inte att undkomma det faktum att bilresor med barn, inte minst långa bilresor med barn, sällan är särskilt roligt. Det framförallt inte om du ska köra med flera barn och om ni ska åka bil i flera timmar.  

Utöver att barnen ska underhållas och tas om hand ska ni packa bilen full, se till att ni har med er allt, själva göra er i ordning, och sen köra. Det finns alltså ett par saker som kan gå fel. Att man blir stressad inför en sådan resa är inte så konstigt. 

Värt att nämna är att bilåkande med barn dock inte behöver vara så mardrömslikt som många tror eller säger. Det alltså inte om man gör det på rätt sätt. Alla bilresor ser ju olika ut, men det finns ett par saker som man kan testa som i sin tur kan underlätta rätt mycket. Ta del av våra tips för en lugnare, behagligare och roligare bilresa ihop!

Spela bilbingo

Underhållning är framförallt det som kan få barnen att hålla sig lugna, och någorlunda tysta, under bilfärden. I och med att barn snabbt blir uttråkade räcker det dock sällan med att man placerar en ipad eller surfplatta i knät på barnet. Istället kan en variation av underhållning vara nödvändig, helst sådant som innebär underhållning ni gör tillsammans. 

Bilbingo är ett riktigt bra exempel på underhållning som både barn och vuxna kan göra ihop. Istället för att ni bara pekar på bilar i olika färger som åker förbi, ber varandra beskriva omgivningarna eller har olika gissnings- och ordlekar kan ni spela bilbingo. Ladda ner mallarna online och spela på!

Se till så att barnet sitter bra och säkert 

En annan sak som är viktig för att barnen ska hålla sig lugna i bilen är att du redan innan ni kör iväg ser till att de sitter både bra, tryggt och bekvämt. Hur barnen sitter kommer nämligen ha otroligt stor påverkan både över hur länge de orkar sitta stilla, över hur de mår och känner, samt hur säkra de är. 

För att barnen ska sitta bra, tryggt och bekvämt innebär det inte bara att barnen ska sitta i bekväma och säkra bilstolar av rätt storlek och höjd. Utan det innebär även att bilbältet ska vara ordentligt spänt på rätt ställen, samt att såväl barnet som stolen ska sitta stadigt och säkert på sin plats. 

Har ni möjlighet kan det vara smart att ha en vuxen där bak tillsammans med barnen. Då kan hen ha koll på dem, se till att de har det bra, bidra med underhållning och stå emellan om tjafs eller bråk uppstår. För ökad komfort bör du även placera barn som går bra ihop bredvid varandra, samt se till att du har lätt att komma åt och se över spädbarn. 

Gör aktiva stopp

Det är helt omöjligt att få barnen att hålla sig lugna under resan om ni inte planerar in några stopp. Precis som att du måste gå på toa, ta en mat- och kaffepaus och sträcka på benen måste barnen få springa av sig och roa sig med annat för en stund. Det finns saker du kan ta till för att göra det roligt i bilen för barn, men till slut krävs en vanlig paus. 

Genom att planera in roliga, aktiva och underhållande stopp får barnen precis den dos av underhållning och energiutlösning som de behöver för att sen kunna åka vidare en stund. Som vuxen kan det vara svårt att förstå, men barn är oftast otroligt rastlösa och sitter helst inte still särskilt länge. Det inte minst om de vet att de ”måste”. 

Stannar du vid en lekplats, ett lekland eller en badplats kan de leka av sig rejält precis som de själva önskar. Detta finns att hitta oavsett var ni är och var ni ska åka. Ett tips är dock att planera in roliga, aktiva stopp av olika kategorier redan innan ni kör iväg. Planering med barn är A och O för att allt ska gå smidigt, inte minst under en lång bilfärd. 

Leksaker i bilen

Att ha tillgång till leksaker i bilen för bebis såväl för de äldre barnen kan även det göra stor skillnad. De större barnen tycker ofta det är roligt med barbie, dockor, bilar, gosedjur och liknande, men kan även underhålla sig med en surfplatta. 

Mindre barn, så som spädbarn, kan ofta underhålla sig med små ”hängisar” som du fäster direkt på bilbarnstolen. Kan du hålla koll på barnet samtidigt som du kör kan vanliga bitleksaker också funka bra under de långa bilresorna. Om din bebis hatar att åka bil är saker som kan distrahera och få tankarna på annat viktigt. 

Undvik socker

Barn och socker är sällan något som går särskilt bra ihop. Hur mycket barnen än tjatar om att få glass, chips, godis, kakor, läsk eller något annat sockrigt att bita i under bilresan bör du till största möjliga grad försöka undvika att ge dom det. Socker har nämligen en tendens att få upp barnen i varv och göra så att de får ännu mer energi. 

Istället kan frukt, kex, smoothies, mackor och andra ”snacks” vara passande som mat under resan. Dessa gör att barnen får i sig energi utan att de blir helt uppjagade. Om det inte sitter någon vuxen där bak med barnen kan det dock vara smart att försöka hålla sig borta från mat och snacks i bilen så gott det går. Stanna då hellre och ät och fika ihop. 

Bra spegel

Att ha en bra spegel i bilen, så att den som kör eller sitter i passagerarsätet fram alltid har lätt att se barnen som sitter där bak, är otroligt viktigt. Väljer ni att sätta en vuxen där bak tillsammans med barnen kan såklart hen hålla koll ändå. Men att ha en bra spegel som ger en tydlig översikt över det som händer är bra oavsett. 

Ladda ned favoritmusiken

En annan form av underhållning som kan få tiden att gå för både vuxna och barn är musik. Vill du vara förberedd kan du redan innan ni kör i väg se till att ladda ner er favoritmusik så att den enkelt finns tillgänglig antingen direkt i bilen, i mobilen eller i surfplattan. 

Då kan ni sjunga, dansa och skoja ihop utan att ni behöver göra så mycket egentligen. Har barnen några favoritlåtar, en favoritartist eller en viss typ av musik som hen gillar lite extra kan det göra stor skillnad för både humör och rastlöshet om ni lyssnar på det under åkturen. Åker flera barn med i bilen är det såklart viktigt att alla får lyssna på sådant de gillar!

Lyssna på ljudböcker 

Precis som att man blir glad av musik och kan underhålla sig med att sjunga, dansa och lyssna till den är det många som tycker att ljudböcker och podcasts är väldigt underhållande. Detta kan vara väldigt roligt i bilen för barn, det vill säga om man väljer rätt ljudböcker. 

Idag finns det mängder av appar och sidor där du kan ladda ner olika ljudböcker. Där kan du hitta ljudböcker i form av olika barnfilmer, sagor, historier, vanliga barnböcker, och så vidare. Förbered några sådana (som du vet att dina barn gillar) inför resan och sätt sen på dem när ni vill ha lite lugn och ro men samtidigt ha något att underhålla sig med. 

Ha solskydd på fönstret 

Det absolut sista vi vill tipsa om för att få det lite trevligare då du ska åka bil med barn är att sätta upp solskydd på fönstren. Genom att göra detta slipper du oroa dig för att barnen får solen i ögonen eller att de blir varma och svettiga. Detta är faktiskt sådant som kan vara avgörande för om ditt barn och bebis hatar att åka bil eller inte. 

Har de solskydd på fönstret kommer de både sitta skönt och ha det bekvämt i bilen överlag, utan störningsmoment och obehag. Förbereder du detta innan du åker på långa bilresor med barn säkerställer du att alla har det bra oavsett väder och vind. Då slipper du också stanna och göra sånt på vägen vilket minst sagt underlättar om du ska köra långt med barn!

Nyheter

Följ oss

Nyheter