Bästa utekök 2022

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Utekök bäst i test 2022

Att laga mat i trädgården är en smart idé. Där har du ju redan din grill, dina utemöbler och kanske till och med en bra pizzaugn. Oavsett om du redan idag har en väl utrustad uteplats eller inte är ett utekök ett utmärkt alternativ. Med ett utekök slipper du springa fram och tillbaka till köket, för i stället kunna lägga all energi på att laga mat på plats, ute i trädgården eller på verandan.

Samtliga utekök som vi talar mer om i den här artikeln fungerar utmärkt. Men vi har dock hittat en favorit, Island Bluegaz Z-2, som är det bästa allroundvalet inom utekök. Men om inte det faller dig i smaken pratar vi även mer om tre ytterligare utekök, som även de är testvinnare inom sina kundsegment.

1. Recension av OS Basic Water

OS Basic Water är ett utekök som är konstruerat i rostfritt stål, och dessutom lätt att flytta tack vare de två hjul samt det handtag som återfinns på uteköket. Någon grill inkluderas dock inte, men om du redan äger en bra grill borde det här uteköket dig särskilt väl. 

Då OS Basic Water inte har utrustats med någon gasol- eller kolgrill får du en större arbetsyta, så även ett billigare pris. Du kan även välja att koppla in vatten via en slang, för att exempelvis kunna skölja grönsaker innan de ska serveras.

Förvaringshyllorna är dessutom väl tilltagna, med gott om utrymme för såväl bestick som råvaror. Materialvalet, det vill säga rostfritt stål, medför även att detta utekök klarar av väder och vind.  OS Basic Water har en stabil konstruktion som mer påminner om ett påkostat industrikök än ett utekök för konsumenter. 

Om du har en mycket stor budget för ditt utekök kan du dessutom välja att köpa ett annat utekök än just detta, för att därefter komplettera det med OS Basic Water som en tillbyggnadsdel.

  Specifikationer

   • Bredd: 154 cm
   • Djup: 69 cm
   • Höjd: 113 cm

  Kolla Priset

1. Perfekta uteköket

OS

OS Basic Water är ett utekök med en solid design samt ett bastant handfat i rostfritt stål. Detta utekök lämpar sig bäst för alla som redan har en bra grill, då ingen grill inkluderas.

2. Recension av OS Exclusive Kolgrill 

OS Exclusive Kolgrill är ett utekök som förutom en diskho även inkluderar en kolgrill samt en väl tilltagen arbetsyta samt stora förvaringshyllor. Du kan även här välja att koppla in en vattenslang, så att du får möjlighet att sköta all matlagning på plats utan att behöva springa in i köket.

Den här modellen kostar några tusenlappar mer i jämförelse med OS Exclusive Water, där du inte får ta del av någon kolgrill. Men denna prisökning tycker vi i det här fallet är befogad, då det är smidigt att ha alla komponenter samlade på en och samma yta.

Om du mot förmodan skulle tycka att OS Exclusive Kolgrill skulle vara för trång, då kan du välja att utöka arbetsytan med hjälp av en tilläggsmodul. Utöver detta är OS Exclusive Kolgrill precis lika enkel att flytta som alla andra utekök i Outstanding Superior-serien. 

OS Exclusive Kolgrill-kökets mångsidighet är den aspekt som gör att det här uteköket får vår bäst i test-utmärkelse. Allt inkluderas. Kolgrill, diskho och rejäla förvaringsytor. Det här är ett komplett utekök som har allt, och därmed även är det bästa allroundalternativet.

  Specifikationer

   • Bredd: 154 cm
   • Djup: 69 cm
   • Höjd: 113 cm
   • Vikt: 81 kg

  Kolla Priset

2. Bäst i test

OS

OS Exclusive Kolgrill är ett komplett utekök med en stor grill, rejäla förvaringsutrymmen samt en diskho av bra kvalitet. Detta utekök är även påbyggnadsbart med moduler.

3. Recension av Island Bluegaz Z-2

Bluegaz Island Z2 inkluderar en rejält tilltagen gasolgrill med fyra brännare i rostfritt stål. Grillytan är även den väl tilltagen, och ligger på 64 x 50 cm. Som brukligt hittar du avställningsytor samt förvaringsskåp på även det här uteköket, och förvaringsskåpen skyddas i detta fall av luckor.

Gasolgrillen är Island Bluegaz Z-2:s starkaste komponent. Ett elektroniskt tändningssystem där man bara vrider på reglaget för att stänga av och på grillen finns på plats. Tack vare det tar det bara några minuter innan du kan börja använda grillen.

Likt övriga modeller i testet inkluderas här även en diskho med kran, så att du får möjlighet att tillaga all mat på samma ställe. Men vad är det egentligen som gör att detta utekök är så pass fördelaktigt prissatt?

Vi menar att byggkvaliteten inte är på precis samma nivå i jämförelse med dyrare utekök i Outstanding-serien. Men du får inte ta oss på fel sätt. Island Bluegaz Z-2 har en solid konstruktion och är långt ifrån ranglig eller ostabil. Men känslan av att befinna sig i ett påkostat storkök infinner sig aldrig.

Island Bluegaz Z-2 är ett utmärkt utekök för alla som vill ha ett extra kök på altanen eller i trädgården utan att behöva betala allt för mycket pengar. Det finns dyrare utekök än Island Bluegaz Z-2, så även billigare utekök. Men om vi tänker pris kontra prestanda, då är det ingen som slår Island Bluegaz Z-2 på fingrarna.

  Specifikationer

   • Vikt: 98 kg
   • Bredd: 170 cm
   • Djup: 60 cm
   • Höjd: 118 cm

  Kolla Priset

3. Budgetvalet

Island

Island Bluegaz Z-2 är inte testets mest luxuösa utekök. Men prispressat är det, och de funktioner samt den kvalitetskänsla som erbjuds räcker gott för alla vardagsanvändare.

4. Recension av Superior Gasgrill

Superior Gasgrill är ett utekök av premiumkvalitet, och som namnet antyder inkluderas i detta fall en rejält tilltagen gasolgrill. OS Exclusive Gascook är testets dyraste utekök, men även det mest luxuösa. Det är rostfritt stål som gäller, och designen är lika stilren som solid.

Det här uteköket lämpar sig bäst för stora familjer som har behov av att tillaga mycket mat på samma gång. Förvaringsytorna är dessutom stora nog, men det kan i detta fall vara en bra idé att komplettera uteköket med ytterligare en modul. I synnerhet om du inte har ett ett praktiskt utrymme för förvaring av råvaror i närheten.

Precis som när det kommer till alla andra utekök i testet inkluderas här även en diskho med vattenkran, som är lika smart utformad i jämförelse med alla andra kök i Outstanding Superior-serien. Superior Gasgrill är dessutom tung. Den väger hela 110 kg och är cirka två meter bred. Men om du har plats med ett utekök med extra allt och dessutom har pengar nog att finansiera ett rejält utekök, då är Superior Gasgrill det bästa valet. 

  Specifikationer

   • Vikt: 111 kg
   • Bredd: 198 cm
   • Djup: 69 cm
   • Höjd: 111 cm

  Kolla Priset

4. Premiumvalet

Superior

Superior Gasgrill lämpar sig bäst för stora familjer eller personer som frekvent anordnar stora fester. Detta utekök är minst lika solitt som ett traditionellt kök som återfinns inomhus.

Är det lönsamt att köpa ett utekök?

Om du installerar ditt utekök i din fastighet ska du kunna räkna med att utekökets inköpspris täcks till fullo av den förmodade värdeökningen på ditt hus. Vi menar därför att det är en lönsam idé att köpa ett utekök som du därefter monterar fast i bostaden, och därmed blir en del av bostaden.

Kan man bygga ett eget utekök?

Du kan bygga ett eget utekök om du så vill. Men om du har större krav gällande kvalitet, design och funktionalitet ska du välja att köpa ett färdigtillverkat utekök. Om man räknar med arbetstiden och kvalitetsskillnaden är det i regel billigare att köpa ett utekök än att bygga ett eget.

Hur länge håller ett utekök?

Ett utekök av god kvalitet kan hålla i över 25 år. Men om du förvarar uteköket utomhus över längre tidsperioder kan livslängden förkortas. För ett utekök av premiumtyp som är placerat utomhus året om, ligger den normala livslängden på mellan cirka 10 och 15 år.

Borde man ha en diskho i sitt utekök?

Alla utekök bör ha en diskho. Med en diskho kan du förutom att diska även skala grönsaker eller rensa frukt. Ett utekök med en diskho är även behjälpligt vid exempelvis trädgårdsarbete, då du slipper springa in med smutsiga skor för att fylla en blomvas med vatten eller för att släcka törsten.

 • Black week & Black Friday 2021

  Om du är på jakt efter att göra riktiga reafynd är det nu i november du ska vara extra alert..

  Read
 • Därför ska du ha en robotgräsklippare

  Det blir allt vanligare att man som hus- eller villaägare väljer att investera i en robotgräsklippare. Vi skulle nästan (men.

  Read
 • Så rengör du din jacuzzi

  Allt fler väljer att installera jacuzzi och spabad i sina hem, och det är verkligen förståeligt! För att ha en.

  Read
 • Mors dag present 2022

  Snart är det dags för dagen då alla mammor förtjänar lite extra uppvaktande, uppmärksamhet och uppskattning, det vill säga mors.

  Read

Vad är ett utekök?

Ett utekök är en portabel matlagningsyta som i många fall fungerar lika bra som ett traditionellt kök. Generösa förvaringsytor inkluderas alltid, och i många fall återfinns även en diskho med möjlighet att koppla in vatten. I somliga fall inkluderas även en gasol- eller kolgrill.

Nedan talar vi mer om de komponenter som ett modernt utekök är uppbyggt av.

Bänkytan och diskhon

Om ditt utekök frekvent är utsatt för väder och vind är det viktigt att bänkskivan är väderbeständig. Samtliga av de utekök som vi valt ut har bänkytor i rostfritt stål. Främst för att det materialet lämpar sig bäst för livsmedelshantering, men även för att rostfritt stål är ett tåligt material. 

Diskhon kan i sin tur vara sammankopplad med ett konventionellt avlopp. Men som vanlig konsument räcker det gott och väl med en diskho utan avlopp. Om du använder miljövänligt diskmedel som kan brytas ner av naturen kan du dessutom hälla ut diskvattnet i trädgården. 

Konsten att få rinnande vatten

Om du vill ha rinnande vatten till ditt utekök är den enklaste, och så även bästa idén att koppla samman uteköket med trädgårdsslangen. Du kan även be en rörmokare att installera en svart PEM-slang som förser ditt utekök med vatten, men det är lite väl omständligt i våra ögon.

Den kran som återfinns i ett utekök är vanligtvis av en enkel modell. Inte för att tillverkaren av uteköket är snål, utan för att en enkel och funktionsfattig vattenkran är en förutsättning för att uteköket exempelvis ska tåla att vara utställt på vintern. 

Förvaringsplatsen till uteköket

Förvaringsplatsen ska vara väl tilltagen så att du får plats med bestick, tallrikar, ingredienser och byttor. Men om du inte vill eller har råd att köpa till en extra del, då fungerar ett mindre matbord utmärkt som en extra förvaringsyta. 

Grillen

Det är vanligt förekommande att en kol- eller gasolgrill inkluderas i uteköket. Många anser att en grill är en naturlig komponent i ett utekök, och väljer därför att köpa utekök med grill även om de redan äger en bra kolgrill sedan tidigare. 

Vad är det för skillnad på en grill och utekök?

En grill är mer portabel i jämförelse med ett utekök, men samtidigt ingen komplett helhetslösning för matlagning. Om du bara har en grill behöver du springa fram och tillbaka till köket för att hämta råvaror och bestick. Men med ett utekök har du allting samlat på ett och samma ställe. 

6 fördelar med ett utekök

1. Husets värde kan öka

Om du väljer att montera fast uteköket i uteplatsen, då är uteköket en del av bostaden. Det innebär att bostadens värde i många fall kan öka såvida du investerar i ett utekök. Enligt CNN ligger värdeökningen på mellan 100 och 200 procent av utekökets inköpspris. 

2. Ett utekök skapar samhörighet

Med ett utekök kan du samla hela familjen eller släkten, som alla får möjlighet att slappna av vid uteköket. Mer specifikt blir uteköket en naturlig samlingsyta där även kocken för möjlighet att vara med i gemenskapen, i stället för denne ska behöva stå och skämmas i ett konventionellt kök. 

3. Ett utekök utökar boytan

Om du väljer att investera i ett utekök och exempelvis placerar uteköket i ett uterum, då har du gjort uterummet mer levande. Uterummet har därmed blivit ytterligare ett rum där folk kan prata med varandra och umgås. Man kan därför säga att ett utekök är som en förlängning av huset.

4. Du slipper trängas

I ett traditionellt utekök är det vanligt att flera personer tvingas samsas på en liten matlagningsyta. Om du lagar mat med ett utekök får du av naturliga skäl en större matlagningsyta, då du befinner dig utomhus där det är gott om luft mellan personerna. 

5. Det är bekvämt och luktfritt

Med ett utekök slipper du springa fram och tillbaka till köket för att hämta nya råvaror eller tallrikar. Utöver det kan illaluktande dofter sätta sig fast i ett traditionellt kök i dagar, men det problemet gör du dig kvitt såvida du väljer att investera i ett utekök. 

6. Du slipper äta ute och sparar därmed pengar

Det kostar i regel minst cirka 100 kronor per person att äta ute. Men om du har ett utekök har du ingen anledning att äta på restaurang, då du redan har en minst lika mysig matplats hemma i trädgården eller på altanen. 

Vanliga tillval för utekök

Om du har köpt ett utekök och dessutom har gott om plats för övriga köksattiraljer, då kan de tillval som vi pratar mer om nedan vara meningsfulla. Du ska dock ha i åtanke att ditt utekök i många fall måste vara under tak för att dessa tillbehör ska vara säkra att använda.

 • Ett kompakt kylskåp för att lagra matvaror och dryck. 
 • En partykyl för att lagra dryck.
 • En vinkyl för att lagra vin.
 • En bar för servering av dryck.
 • En kompletterande grill av kol- eller gasoltyp.
 • En värmelåda för att värma upp rester.
 • En bra terassvärmare för att hålla gästerna varma.
 • En enkel diskmaskin av bänktyp.
 • En stor sophink för att kunna slänga överblivna rester.

Sammanfattning utekök

Ett utekök kostar i regel mellan 10 000 och 45 000 kronor, och det pris du behöver betala beror främst på materialval, design, storlek, tillverkare samt huruvida en grill inkluderas eller inte. Ett enklare utekök lämpar sig bäst för personer som inte har planer på att förvara uteköket utomhus året om.

Men om uteköket ska monteras på en fast yta, då måste du ställa än högre krav på att utekökets komponenter ska vara av god kvalitet. Det är även en god idé att välja ett utekök som är tillverkat av massivt, rostfritt stål som i sin tur är det mest slitstarka materialet för utekök.

I det här testet har vi pratat mer om fyra utekök. Vi pratade först om OS Basic Water, som är ett enkelt men samtidigt robust utekök i OS Basic-serien. Det passar perfekt för alla spekulanter av utekök som redan äger en bra grill, och inte känner att de behöver en till.

Efter det uppmärksammade det utekök som är bäst i test, det vill säga OS Exclusive Kolgrill. Det uteköket är ett perfekt allroundalternativ för alla som vill köpa ett bra prissatt men samtidigt robust utekök med hög kvalitetskänsla. 

Island Bluegaz Z-2, som är ett utmärkt utekök av budgettyp, uppmärksammades strax därefter. Det uteköket har en lite mer enkel design i jämförelse med testets något dyrare utekök. Men Island Bluegaz-köket är dock ett bra alternativ för alla som vill ha ett utekök som är bra nog, utan att behöva betala för mycket pengar.

Avslutningsvis uppmärksammade vi testets mest påkostade grill, Superior Gasgrill. Som namnet antyder är gasolgrillen stor och robust, och utöver det är kvaliteten lika hög som man kan förvänta sig av ett utekök i Superior-serien. Om du har en mycket stor budget, då anser vi att du ska komplettera Superior Gasgrill med en tilläggsmodul i samma serie.

Bäst i test

OS