Bästa skruvdragare 2022

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Skruvdragare bäst i test 2022

Ska du bara investera i några få verktyg till hemmet är en skruvdragare definitivt en av dem. Med en bra skruvdragare kommer du riktigt långt i allt hemmafixande, oavsett om det gäller en större renovering, skruva ihop en IKEA-möbel eller helt enkelt bara dra åt skruvarna på en redan befintlig pall.

Med en skruvdragare spar du både tid och energi när du ska skruva in skruvar, samt att du kommer kunna dra åt skruvarna mycket mer ordentligt än vad du troligtvis kommer att kunna göra för hand. En del skruvdragare fungerar idag även som enklare borrmaskiner.

Vilken som är den bästa skruvdragare för dig beror förstås på hur du tänker att använda den, och hur ofta. Kommer du skruva några möbler då och då eller kommer du skruva in skruvar direkt i träväggar som kräver lite mer behöver du kanske lite olika kvalitet på produkten. Vi har gjort ett skruvdragare test för att hitta en produkt som passar dig bra.

1. Recension av DeWALT DCD785M2 skruvdragare/slagborr

När vi påbörjade vårt skruvdragare test visste vi att Dewalt är ett mycket populärt varumärke för verktyg och därför hade vi höga förväntningar på denna skruvdragare, och den levde absolut upp till dessa förväntningar.

Det här är en skruvdragare och en slagborr med ett batteri på 18 V som förutom skruvandet klarar av träborrning upp till 38 mm. Den har ett vridmoment på 60Nm, varvtal upp till 2 000 varv/min och slag upp till 34 000 slag/min.

Den har hela 14 olika positioner för momentkontroll för att du ska kunna få mycket precision vid skruvdragning i olika material. Dessutom har den en kompakt design för att du även ska kunna komma åt i trånga utrymmen, samt ett vitt LED-ljus med fördröjning för att du bättre ska kunna se vad du gör när det övriga ljuset är svagt.

Det är enkelt att byta mellan olika bits och borrar och handtaget är ergonomiskt utformad för att du ska kunna använda den under en längre tid.

  Specifikationer

   • 2 st 18V 4,0 Ah XR Li-Ion batterier
   • Multiladdare
   • Bältesklämma
   • Magnetisk bitshållare
   • Förvaringslåda

  Kolla Priset

1. Kompakt utformning

DeWALT

En kompakt med mycket effektiv skruvdragare från DeWALT som även fungerar som träborr. Kraftfull motor som drivs av ett 18 V batteri och ett varvantal på 2 000 varv/min.

2. Recension av BOSCH GSB 18V-60 C Skruvdragare/slagborr

Den här skruvdragaren från Bosch tycker vi är skruvdragare bäst i test eftersom den är mycket effektivt samtidigt som den är både bekväm och enkel att använda sig av. Extra plus för att du dessutom kan styra den med din telefon via Bluetooth.

Den är utvecklad för mycket intensiv användning tack vare den borstlösa EC-motorn och den robusta metallchucken. Den har också ett elektroniskt motorskydd som skyddar motorn mot överbelastning och kan på så sätt förlänga motorn och skruvdragarens livslängd.

Den här skruvdragaren går även att använda som en slagborr och klarar i slagborrsläget av att borra i tegel, men den det är ingen skruvdragare för betong. För det krävs en kraftigare slagborr, och med den här kan du endast skruva in skruv i förborrade hål i betong. Den har ett vridmoment på 60 Nm och ett varvantal på 1 900 varv/min.

Enligt oss är det här den bästa skruvdragare som är mycket användbar i de flesta lägen.

  Specifikationer

   • Borr-Ø trä: 38 mm
   • Borr-Ø tegel: 13 mm
   • Borr-Ø stål: 13 mm
   • Borr-Ø skruv: 10 mm

  Kolla Priset

2. Bäst i test

BOSCH

En kraftfull skruvdragare från BOSCH som är bekväm att använda. Tack vare motorskyddet som stannar motorn vid överbelastning får den en längre livslängd.

3. Recension av Makita DDF484RTJ Borrskruvdragare

Det här är en borrskruvdragare som drivs av ett 18 V batteri och har en kolborstfri motor och momentläge i hela 21 steg för riktigt bra precision. Den har ett vridmoment på 54 Nm och ett varvantal på 2 000 varv/min.

En kolborstfri motor är mycket effektivare än motorer med kolborst då det inte uppstår friktionsförluster och det innebär bland annat längre arbetstid på en laddning. Det som vi också gillar med den här skruvdragaren från Makita är batteriindikatorn. Genom att trycka på en knapp kommer batterinivån visas med hjälp av ett lyse. Den visar om batterikapaciteten ligger under 20 %, mellan 20–50 % eller om det är över 50 %. På så vis behöver du inte stå där och gissa om det börjar bli dags för laddningen eller inte.

Den här skruvdragaren från Makita är avsedd för utomhusbruk och är därför både damm- och vattentålig.

Maskinen har ett smalt handtag som gör det enkelt att hålla i den även under en längre period.

  Specifikationer

   • Moment hård / mjuk: 54 / 30 Nm
   • Momentjusteringar: 21 
   • Kapacitet: trä: 38 mm
   • Kapacitet: stål: 13 mm

  Kolla Priset

3. Damm- och vattentålig

Makita

Den här borrskruvdragaren från Makita är anpassade för utomhusbruk och är både damm- och vattentålig. Visar med lyse hur batterinivån ligger.

4. Recension av Milwaukee M12 BDD-152C Borrskruvdragare

Söker du en prisvärd skruvdragare som är kompakt och smidig att använda, men ändå tillräckligt kraftfull för att klara av det en skruvdragare borde klara av är denna borrskruvdragare från Milwaukee ett bra alternativ.

Den drivs av ett batteri på 12 V, alltså något svagare än de andra vi har recenserat, men ändå tillräckligt kraftig för dig som endast kommer att använda din skruvdragare relativt begränsat. Den har två olika hastigheter, vridmoment på 30 Nm och ett varvantal på 1 500 varv/minut.

Ett redlithium-ion batteri medföljer, som levererar både längre batteritid och mer kraft än ett vanligt lithiumbatteri, samt att den klarar av att användas i temperaturer så kallas som -18°C.

Milwaukee borrskruvdragare är relativt liten och väger endast 1,05 kg, vilket kan vara en fördel i många sammanhang, exempelvis om du ska skruva ihop många köksskåp och inte behöver någon större kraft men inte vill bli trött i handen av en tung skruvdragare.

  Specifikationer

   • Milwaukee M12 BDD Borrskruvdragare
   • Milwaukee M12 BID Skruvdragare
   • Milwaukee M12 TLED Arbetslampa
   • 2st Milwaukee 2,0Ah Li-ion batterier

  Kolla Priset

4. Bästa Budgetvalet

Milwaukee

En prisvärd skruvdragare från Milwaukee som är både lätt och kompakt. Klarar av att användas i låga temperaturer tack vare sitt redlithium-ion batteri på 12 V.

5. Recension av Festool C 18-Basic

En flexibel skruvdragare som är ergonomiskt C-formad och är både kort och kompakt och med en tyngdpunkt som gör att du inte tröttar ut vare sig händer eller armar av att jobba med den.

Drivs av ett 18 V batteri och har ett maximalt vridmoment på 45 Nm samt ett varvantal på 1 500 varv/minut. Är bäst lämpad för att skruva ihop exempelvis köksskåp, möbler och dörrar men kan även borra i trä, metall och plast.

Den har också en underhållsfri och borstlös EC-TEC motor som är mycket effektiv. Tack vare elektronisk vridmomentinställning och CENTROTEC snabbytessystem är det flexibelt och smidigt att jobba med den här skruvdragaren om du ofta behöver byta tillsatser.

Levereras med en bältesklämma för att underlätta för dig ännu mer när du arbetar i hemmet, Festool har verkligen fokuserat på användarvänlighet med denna produkt.

  Specifikationer

   • Bältesklämma
   • Bits PZ 2
   • CENTROTEC bitshållare
   • CENTROTEC verktygschuck
   • FastFix snabbchuck 13 mm

  Kolla Priset

5. Ergonomiskt C-formad

Festool

En ergonomisk skruvdragare med C-utformning och gör den kort, kompakt och lättanvänd. Har en underhållsfri och effektiv borstlös EC-TEC motor.

Går det att borra med en skruvdragare?

En vanlig skruvdragare kan du inte borra med och den har inte heller någon chuck som du kan fästa en borr i. En borrskruvdragare däremot kan du borra med samt att det finns skruvdragare som också har slagborrsläge som du kan borra med i vissa material.

Hur länge bör en skruvdragare hålla?

En skruvdragare av bra kvalitet håller ofta i många år, kanske något eller några decennium. Det som kan slitas ut i förtid är batteriet men har du köpt en skruvdragare från ett känt märke kan du nästan alltid köpa ett nytt batteri.

 • Black week & Black Friday 2021

  Om du är på jakt efter att göra riktiga reafynd är det nu i november du ska vara extra alert..

  Read
 • Därför ska du ha en robotgräsklippare

  Det blir allt vanligare att man som hus- eller villaägare väljer att investera i en robotgräsklippare. Vi skulle nästan (men.

  Read
 • Så rengör du din jacuzzi

  Allt fler väljer att installera jacuzzi och spabad i sina hem, och det är verkligen förståeligt! För att ha en.

  Read
 • Mors dag present 2022

  Snart är det dags för dagen då alla mammor förtjänar lite extra uppvaktande, uppmärksamhet och uppskattning, det vill säga mors.

  Read

Tips när du ska köpa skruvdragare

En skruvdragare är en mycket bra investering och är absolut en av de saker som är värd att faktiskt satsa på och ha hemma i sitt verktygsförråd. Planen är såklart att du ska kunna ha din skruvdragare under en lång tid och då kan det vara bra att göra ett genomtänkt köp, så att den skruvdragare du köper faktiskt blir den bästa skruvdragare utifrån dina behov och förutsättningar.

Är du helt säker på att det enda du kommer göra med din skruvdragare är att dra åt skruvar, exempelvis när du skruvar ihop möbler och liknande? Ja, då kan du satsa på en enklare variant som endast fungerar som skruvdragare och som du inte kommer att ha någon böjlighet alls att borra med. Dessa är oftast lite billigare än en skruvdragare som också fungerar som en enklare borr, och kan därför vara mer värt för dig att köpa.

Det kan vara svårt att sätta sig in i siffror som vridmoment och varvantal och förstå vad de egentligen innebär, och det bästa du kan göra är att jämföra de olika egenskaperna mellan olika produkter. På så vis får du en bättre överblick på vad som känns rimligt för dig.

Du kan också behöva fundera på om du vill ha en batteridriven eller en som drivs med elsladd. Det allra vanligaste är att skruvdragaren drivs med batteri och oftast är det endast några enklare och billigare varianter som drivs med sladd. Det mest praktiskt är absolut batteri eftersom du då slipper bli begränsad av sladdens längd, men såklart gäller det då att komma ihåg att ha batteriet laddat till när du ska använda den.

En bra idé är också att titta på storleken och kanske vikten på din skruvdragare. Tänk på att du ibland kommer att använda den under en längre tid, och du vill du att den ligger bekvämt i handen och inte är allt för tung. Dyrare skruvdragare är ofta mycket kompakta och har ett ergonomiskt handtag, men du måste väga det med priset och de vad som kommer kännas mest värt för dig utifrån hur mycket och ofta du tros komma att använda din skruvdragare.

Det finns många bra skruvdragare på marknaden men den bästa skruvdragare är den som uppfyller dina behov. Det finns ingen anledning att betala för egenskaper och funktioner du inte kommer att använda.

Skillnad på skruvdragare och borrmaskin

Vad som är skillnaden på skruvdragare och borrmaskin hörs så klart på namnet, den ena är till för att skruva i skruvar och den andra är till för att borra med. Men det är endast den enkla förklaringen och idag är många produkter en kombination av skruvdragare och borrmaskin, eftersom en del skruvdragare även går att borra med, i alla fall i mjukare och porösare material. Dessa kallas för borrskruvsdragare.

En borrskruvdragare är alltså en hybrid av en skruvdragare och en borrmaskin, och går både att skruva och borra med. Istället för att endast ha en bitshållare har den också en chuck som du kan fästa borren i. Men en borrskruvdragare kan du borra i trä, gips, metall och plast och passar bra om du exempelvis ska sätta upp innerväggar. Men du kan inte räkna med en skruvdragare för betong, då krävs en riktigt borrmaskin

En maskin som endast är en skruvdragare är helt enkelt endast till för att skruva med, och har ingen chuck utan endast en bitshållare. En enklare maskin som inte har så effektiv eller stark motor och passar bra till enklare projekt i hemmet, exempelvis om du ska skruva i trä eller gips. Men skruvdragare som endast kan användas som just skruvdragare är idag inte alls lika vanligt.

Det finns också något som kallas för slagskruvdragare, som också endast är en skruvdragare och inte till för att borra med men är anpassad för större projekt, exempelvis om du ska skruva ihop en hel altan. En slagskruvdragare har slagfunktion, som underlättar när motståndet ökar. En slagskruvdragare ska inte förväxlas med en slagborr, som alltså är en kraftig borrmaskin, även om den del skruvdragare kan ha slagborrsläge.

En borrmaskin och en skruvdragare är alltså två olika produkter och bör inte jämföras med varandra. Vill du ha en maskin som endast hjälper dig att skruva i skruvar är det en skruvdragare eller en slagskruvdragare du ska satsa på, medan om du också vill kunna borra i lättare material kan en borrskruvdragare vara en bra kompromiss.

Sammanfattning

Vi har gjort ett skruvdragare test för att hjälpa dig hitta bästa skruvdragare. Vi har utsett en skruvdragare bäst i test men för att avgöra vilken som verkligen är bäst för dig måste du först se över ditt behov.

Det finns enklare skruvdragare som passar bäst för att montera exempelvis möbler och köksskåp, men det finns också kraftigare som passar bra om du ska skruva ihop en hel altan. Det finns även borrskruvdragare som är en hybrid av en skruvdragare och en borrmaskin, och som kan användas till att borra i en del material.

I vårt test har vi också recenserat två skruvdragare som har slagborrsläge och som kan användas som slagborr i enklare stenmaterial, exempelvis i tegel. Men ingen skruvdragare kan jämföra sig med en riktig borrmaskin som är mycket kraftfullare, något som kan vara bra att ha i åtanke.

Fundera över vad du ska använda din skruvdragare till och jämför sedan saker som vridmoment och varvantal.

Bäst i test

BOSCH

En kraftfull skruvdragare från BOSCH som är bekväm att använda. Tack vare motorskyddet som stannar motorn vid överbelastning får den en längre livslängd.

DeWALT