Bästa skäggtrimmer 2022

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Skäggtrimmer bäst i test 2022

En skäggtrimmer är ett billigt och mångsidigt verktyg. Som namnet antyder fungerar en skäggtrimmer bäst för att trimma skägg. Men sanningen är att du även kan raka dig med en skäggtrimmer. Om du gör så får du en snygg skäggstubb på cirka 1 mm som ger ett lite mer moget intryck.

Men om du prompt vill vara helt renrakad i ansiktet rekommenderar vi att du läser mer om rakapparater i vår rakapparater som är bäst i test-artikel. 

Män som har och vill behålla ett snyggt skägg är urtypen av de som väljer att skaffa en skäggtrimmer. Män med skägg väljer ibland även att besöka en barberare som tar mellan cirka 500 och 1 500 kronor per besök. För det priset kan du köpa mellan 1 och 3 skäggtrimrar!

I den här artikeln pratar vi mer om fyra utmärkta skäggtrimrar som alla är utmärkta köp, oavsett om du har ett långt skägg eller bara vill ha en snygg skäggstubbs-look.

Recension av Remington MB4050

Remington MB4050 är en kraftfull skäggtrimmer med självslipande blad, vilket medför att du slipper köpa ersättningsblad i tid och otid. Du kan även vårda ett upp till 3 cm långt skägg med denna skäggtrimmer, vilket är unikt. 

Om du är ute efter en skäggstubbslook ska du använda 1 till 5 mm-kammen, men om du i stället vill trimma ett längre skägg är det antingen 1,5 till 18 mm-kammen eller 20 till 35 mm-kammen som gäller. Alla kammar är ställbara i 1 mm-intervaller.

Drifttiden ligger på 120 minuter, och ett flertal tillbehör inkluderas från start i en medföljande förvaringsväska. Ett av de mest användbara tillbehören är detaljkammen EDGEStyler. Med den kan du enkelt skapa raka linjer i ditt skägg, som annars bara en barberare skulle kunna lyckas med.

  Specifikationer

   • XL Justerbar kam (20-35 mm)
   • Kam för kort skägg (1,5-18 mm)
   • Skäggstubbskam (1-5 mm)
   • Tvättbara titaniumblad
   • 4h laddningstid

  Kolla Priset

1. Kraftfull trimmer

Remington

Remington MB4050 passar bäst för personer som reser ofta, och exempelvis bor på hotell eller vandrarhem frekvent. Detta då denna skäggtrimmer inkluderar så pass många tillbehör likt en handduk och ett skynke som båda ser till att fånga upp skäggspill. 

Recension av Philips OneBlade QP2530/30 

Med Philips OneBlade QP2530/30 kan du trimma skägg som är mellan 1 och 5 mm långt. Om du köper den här skäggtrimmern inkluderas fyra kammar, som har ett klippavstånd på 1, 2, 3 respektive 5 mm. Men varför ska man köpa en Philips OneBlade QP2530/30 när man kan trimma skägg på upp till tre cm med Remington-trimmern?

Sanningen är att det främst är motorn som gör att Philips OneBlade QP2530/30 får vår bäst i test-utmärkelse. Den starka motorn bidrar till att bladen kan rotera hela 200 varv per sekund, vilket man känner av direkt när bladet träffar skäggstubben. 

Man behöver aldrig dra denna skäggtrimmer över samma område flera gånger, och utöver det är Philips OneBlade QP2530/30 otroligt kompakt. Så fort man använt den är det enkelt att hitta en lämplig förvaringsplats, men den är inte heller något ögonsår om du vill låta den stå framme i badrummet.

Den enda akilleshälen med Philips OneBlade QP2530/30 är att tilläggsbladen är något dyra. Du får räkna med en kostnad på cirka 130 kronor per blad. Men med tanke på att jag själv bara behöver byta blad en gång om året på min OneBlade QP2530/30-trimmer så är den kostnaden liten i det långa loppet.

  Specifikationer

   • För både våt och torr användning
   • Trimma perfekt stubb (1-5 mm)
   • Batteriet räcker för 60 min användning
   • Rakbladen håller i upp till 4 månader*

  Kolla Priset

2. Bäst i test

Philips

En kompakt skäggtrimmer med kraftfull motor.

Recension av Philips BT3206/14 

Philips BT3206/14 är en av Philips mest populära skäggtrimrar. Men inte för att den erbjuder bäst prestanda, utan för att det är extremt mycket prestanda för pengarna som gäller. Designen är snygg och stilren, 10 längdinställningar inkluderas och bladen är dubbelslipade.

Drifttiden ligger i detta fall på 45 min, och distanskammarna har en längd på mellan 0,5 och 10 mm. Men varför är inte denna skäggtrimmer bäst i test om den nu är så här pass fantastisk?

Sanningen är att denna skäggtrimmer har en relativt hög ljudnivå. Ljudnivån är inte på något sätt störande, men om man jämför motorljudet mot det motorljud som gäller för bäst i test-trimmern Philips OneBlade QP2530/30 är skillnaden slående.

Philips OneBlade QP2530/30 är nästan helt knäpptyst, medan man tydligt hör motorljudet från en Philips BT3206/14-trimmer. Men trots denna lilla och faktiskt enda nackdel är Philips BT3206/14 ett mycket bra köp om du har en liten och fast budget för skäggvård som du inte får spräcka.

  Specifikationer

   • Lift & Trim-systemet skär snabb
   • 1 mm precisionsinställningar
   • Dubbelslipade blad helt i metall
   • 10 låsta längdinställningar
   • Löstagbart trimhuvud

  Kolla Priset

3. Budgetvalet

Philips

En tystlåten skäggtrimmer som gör jobbet. Perfekt budgetalternativ!

Recension av Philips QP6550/15 OneBlade Pro

Om du har särskilt höga krav på din skäggtrimmer är Philips QP6550/15 OneBlade Pro det bästa valet för dig. Denna skäggtrimmer marknadsförs med tillägget “Face+Body”, så förutom att trimma skägget kan du även trimma håret med Philips QP6550/15 OneBlade Pro.

Som brukligt för skäggtrimrar som är av premiumtyp är det en lång driftstid som gäller, som i detta fall ligger på 120 minuter. Utöver detta inkluderas en kam med 14 längdinställningar på mellan 0,4 och 10 mm, och då skäggtrimmern är vattentät kan du även ta med den in i duschen. 

Men vad är det som gör Philips QP6550/15 OneBlade Pro till en premiumtrimmer? För det första är det en kompakt och snygg design som gäller. För det andra är den lätt att rengöra och för det tredje är motorn urstark. 

I likhet med standardmodellen för Philips OneBlade roterar skärbladen 200 gånger per sekund. Men man märker tydligt att Philips QP6550/15 OneBlade Pro har en mer kraftfull motor, då den skär genom skägget som smör. En stark och snygg skäggtrimmer är det du får om du har råd att köpa Philips QP6550/15 OneBlade Pro.

  Specifikationer

   • Laddningstid: 60 minuter
   • Max. gångtid: 120 minuter
   • Batterityp: litiumionbatteri
   • Färg/Material: Grå

  Kolla Priset

4. Premiumvalet

Philips

Kan man trimma håret med en skäggtrimmer?

Du kan trimma håret med en skäggtrimmer, men det tar ofta lång tid. Detta då skäggtrimrar har en för liten klippyta för att kunna trimma hår på huvudet på ett effektivt sätt. Men om du har gott om tid och rätt tillbehör för skäggtrimmern är det inga problem att trimma håret.

Vad är en passande längd för mitt skägg?

Det är populärt att ha ett skägg som är mellan cirka 4 och 10 mm långt. Men det är alltid du som bestämmer vilken längd som ska gälla för ditt skägg, och med en skäggtrimmer är det dessutom lätt att korta ner sitt skägg på bara någon minut. En skäggstubb på ca. 1 mm är också populärt.

Vilken längdinställning gäller för en 10-dagarsstubb?

Om du äger en bra skäggtrimmer och vill ha en 10-dagarsstubb är det antingen 4- eller 5-mm-bladet som du ska använda dig av. Men tänk på att skägg växer med cirka 4 mm per dag, så för att kunna behålla din 10-dagarsstubb måste du använda skäggtrimmern varannan dag, annars blir skägget för långt.

Är skäggtrimrar med sladd bra?

Det finns skäggtrimrar med sladd som fungerar bra, men de är inte särskilt populära. Detta då sladdlösa skäggtrimrar numera har så starka batterier att prestandavinsten med att använda en sladd är minimal. Du behöver inte ladda skäggtrimrar med sladd, men det är den enda fördelen.

Är skäggtrimrar från Philips bra?

Skäggtrimrar från Philips håller en mycket hög klass. Motorerna är kraftfulla samt tysta, och du får nästan alltid mycket skäggtrimmer för pengarna. Philips är det bästa valet om du är ute efter att köpa en skäggtrimmer som du kan använda länge. Man vet liksom vad man får.

Köpguide för skäggtrimrar

Nedan pratar vi mer om alla saker du ska tänka på innan du köper en skäggtrimmer. Vi berättar även hur vi korade de skäggtrimrar som är bäst i test, samt viktiga faktorer som särskiljer en bra skäggtrimmer från en dålig skäggtrimmer. 

Med vilka verktyg kan man trimma sitt skägg?

1. Med en skäggtrimmer

En skäggtrimmer är alltid förstahandsvalet för alla som vill kunna trimma sitt skägg på ett effektivt och snyggt sätt. Skäggtrimrar är billiga, de har ofta en låg ljudnivå och inställningsmöjligheterna är många till antalet. Du uppnår även en exakthet i din trimning som du aldrig får ta del av om du trimmar ditt skägg på ett annat sätt.

2. Med en hårtrimmer

Du kan trimma ditt skägg med en hårtrimmer. Men vackert blir det inte, och ont gör det. En typisk hårtrimmer har ett trimavstånd som ligger på 3 mm, och det passar ganska bra för att man ska få en snygg skäggstubb.

Men då bladen är allt för grova fastnar skägget lätt i huvudenheten, och då gör det ont samtidigt som man får en ojämn och ful trimning. 

3. Med en rakapparat

Ett flertal rakapparater är bestyckade med ett utdragbart tillägg för att du både ska kunna trimma ditt skägg och raka dig med en och samma produkt. Men det finns en anledning till att rakapparater och skäggtrimrar nästan alltid säljs separat.

Det är nämligen så att skäggtrimrarna har en för liten trim-yta för att kunna bidra med en snabb rakning, och rakapparaternas trimmertillägg är i 99 % av fallen för ineffektiva för att kunna trimma ditt skägg på ett effektivt sätt. Att både köpa en bra rakapparat och en bra skäggtrimmer är det bästa valet.

4. Med en rakhyvel

Rakhyvlar är billiga och det är enkelt att få en nära rakning med en rakhyvel. Men att styla och trimma sitt skägg med en rakhyvel är nästintill omöjligt. Om du bara har en rakhyvel i badrummet är det antingen ett stort och spretigt helskägg eller ett helt rakat ansikte som du har att välja på.

Viktiga faktorer för att välja en skäggtrimmer som är bäst i test

För att kunna hitta den bästa skäggtrimmern hade vi följande krav i åtanke.

1. Motorn ska vara kraftfull

Samtliga av de skäggtrimrar som vi testade i denna artikel har en motor som är stark nog för att kunna trimma och styla tjockt skägg. Med en skäggtrimmer med en stark motor faller skägget av direkt, utan att skägget fastnar i apparaten. Man behöver inte heller raka i flera vändor om man skaffar en skäggtrimmer med en kraftfull motor.

2. Designen ska vara kompakt och snygg

Vi gillar skäggtrimrar som har en kompakt form och som dessutom klarar av att tappas på golvet utan att de går sönder. Skäggtrimrar i Philips OneBlade-serie är särskilt stryktåliga, vilket var en av många anledningar till att de skäggtrimrarna hyllades i våra tester. 

Utöver detta ska en bra skäggtrimmer erbjuda ett bra grepp så att man inte riskerar att tappa den från första början.

3. Trimkammarna kan vara fasta eller utbytbara

Om skäggtrimmern erbjuder ett trimavstånd på minst 5 mm anser vi att det är bra nog. Men ju mer flexibelt trimavståndet är, desto mer flexibel är skäggtrimmern. Om det är bra med skäggtrimrar med ställbara kammar eller utbytbara blad finns det många åsikter om.

Om skäggtrimmern levereras med utbytbara kammar är det ofta en lång trimlängd som gäller, och det är alltid fördelaktigt. Men då bladen är utbytbara blir det samtidigt lite mer otympligt att trimma skägget då man måste byta blad i tid och otid. Det är även lätt att slarva bort trimkammarna, och en ny kam kostar ofta nästan lika mycket som en ny skäggtrimmer av samma modell.

Om skäggtrimmern i stället levereras med ett blad är det vanligt att hela enheten är tystare, så även starkare. Om du inte har ett mycket långt skägg är en skäggtrimmer med utbytbara blad det bästa valet, och det faktumet hade vi i åtanke när vi satte betyg på skäggtrimrarna.

4. En nära trimning ska erbjudas

Ett lägsta trimavstånd på cirka 1 mm är ett måste för att man ska kunna få en snygg skäggstubb när man rakar sig med skäggtrimmern. En skäggtrimmer kan aldrig ge en lika tät rakning som en vanlig rakapparat, men om ett lägsta trimavstånd på 1mm erbjuds för skäggtrimmern är det bra nog.

Tumregeln säger i detta fall; ju kortare det lägsta trimavståndet är, desto bättre. 

5. Alla nödvändiga tillbehör ska inkluderas

Även om man köper en bra skäggtrimmer är det viktigt att rätt tillbehör är inkluderade redan från start. Mer specifikt bör utbytesblad finnas på plats i originalförpackningen så att det tar längre tid innan man tvingas köpa nya trimblad. Det är även fördelaktigt om en rengöringsborste samt en rengörande olja inkluderas.

6. Drifttiden ska vara lång

En drifttid på minst 30 minuter är ett måste för att man ska slippa springa till laddaren varje vecka eller oftare än så. Ju längre drifttid som erbjuds, desto bättre. Så enkelt är det att särskilja en bra och en dålig skäggtrimmer inom den här kategorin.

7. Laddningstiden ska vara kort

Med laddningstid menas den tidsperiod från att man sätter in skäggtrimmern i laddaren till det att skäggtrimmern är fulladdad. En laddningstid på upp till 6 timmar är acceptabel, men en lägre laddningstid är alltid fördelaktig. Se bara på Philips OneBlade Pro, som har en laddningstid på en timme.

Så utsåg vi den bästa skäggtrimmern

Då skäggtrimrar är billiga att köpa in och då flera av oss har skägg har vi faktiskt testat samtliga av de skäggtrimrar som är bäst i test, och ett flertal till. Vi jämför därmed inte bara produktspecifikationer, utan drar slutsatser från egna erfarenheter.

När vi utsåg de skäggtrimrar som är bäst i test frågade vi oss följande:

 • Hur mycket skägg kan trimmern avlägsna i ett och samma drag? Om man var tvungen att dra timmerbladet flera vändor över kinderna för att få ett bra resultat gav det maskinen ett underbetyg. Vi testade faktiskt en riktigt dyr skäggtrimmer i form av Wahl Stainless Steel Pro, som gav en ojämn rakning trots att den har en inköpskostnad på över 2 000 kronor.
 • Är det lätt att styla skägget? Vi märkte tydligt att skäggtrimrar med avtagbara kammar inte klarade av att styla skägget särskilt väl. Detsamma gällde för trimrar med allt för svaga motorer. 
 • Är det lätt att komma åt under hakan och i nacken? Här spelar trimbladet samt skäggtrimmerns kompakthet stor roll. Med ett kompakt trimblad som är fast monterat är det enkelt att komma åt överallt. Men ett kompakt trimblad måste även kompletteras med en kompakt skäggtrimmer, annars är skäggtrimmerns chassi i vägen när man ska komma åt på lite mer svåråtkomliga ställen. 
 • Är skäggtrimmern lätt att greppa? Om skäggtrimmern har ett handtag i gummi är den i regel lätt att greppa, men om det i stället är hårdplast som gäller blir skäggtrimmern lätt hal.
 • Har man något nytta av tillbehören? Vissa skäggtrimrar levereras i stora förpackningar med allehanda “plastskräp” som man aldrig använder sig av. De tillbehör som inkluderas måste vara lätta att använda och faktiskt vara till nytta.
 • Är det lätt att byta ut trimhuvudena? Det kvittar om tillverkaren säger: “Det tar som mest 1 minut att byta ut bladen”, då det alltid är du själv som måste byta ut dem och inte tillverkaren. Mer specifikt ska det framgå hur man byter trimblad, och det får inte vara krångligt att byta trimblad.

5 steg för att rengöra din skäggtrimmer

 1. Tvätta dina händer.
 2. Försäkra dig om att skäggtrimmern är avstängd.
 3. Avlägsna bladet och rengör skäggtrimmern med den borste som följde med när du köpte den.
 4. Om din skäggtrimmer är vattentät kan du skölja hela maskinen under kranen. Men om så inte är fallet, rengör då bara bladet med vatten.
 5. Torka din skäggtrimmer tills den är helt torr, och placera den på det ställe där du förvarar din skäggtrimmer.

Sammanfattning

I den här artikeln har du fått lära dig mer om 4 skäggtrimrar som alla är bra köp. Remington MB4050 är en allsidig skäggtrimmer med en lång drifttid, som dessutom klarar av att trimma riktigt tjocka och långa skägg.

Philips OneBlade QP2530/30 är den skäggtrimmer som är bäst i test. Motorn är stark, designen är kompakt och den är även snygg nog att kunna få stå framme i badrummet för jämnan. Philips BT3206/14 är en billig skäggtrimmer som trots det klarar av att trimma skägg på uppemot 1 cm. Men ljudnivån är hög, det är den enda nackdelen.

Philips QP6550/15 OneBlade Pro är testets bästa skäggtrimmer, men även den dyraste. Denna skäggtrimmer är i grund och botten en mer kraftfull version av instegsmodellen i Philips OneBlade-serie, som i sin tur är bäst i test. Även om denna skäggtrimmer kostar en slant är den ett perfekt köp för alla som planerar att använda sin skäggtrimmer frekvent.

Bäst i test

Remington