Bästa pizzaugn 2022

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Pizzaugn bäst i test 2022

I den här artikeln fokuserar vi på att upplysa dig om vilka pizzaugnar som utmärker sig från konkurrenterna, eller mer specifikt; vilka pizzaugnar som är bäst i test. 

Att skaffa en pizzaugn till hemmet är en utmärkt idé. Det är en låg investeringskostnad som gäller, och utöver det är de löpande kostnaderna låga då man kan driva sin portabla pizzaugn med bland annat kol, pellets, ved eller gasol.

En god pizza kostar inte många kronor. Dels då priset för råvarorna är billiga, och dels då du inte behöver besöka pizzerian lika ofta då du har en pizzaugn som gör minst lika goda pizzor i hemmet. 

Nedan presenterar vi fyra typer av pizzaugnar som egentligen alla är bäst i test, beroende på bland annat den budget som gäller och kvalitetspreferenser. Det vi menar är att samtliga av de pizzaugnar som vi talar mer är utmärkta köp, fast av skilda anledningar. 

Recension av Ooni Fyra

Ooni Fyra är en pelletsdriven pizzaugn som bidrar med en snabb och konstant värme. Inkörstiden är minimal, då den kan nå en temperatur på 500 grader på bara en kvart. Och när pizzaugnen väl är varm, då tar det bara en minut att laga en frasig pizza.

I utländsk media likt BBC och Business Insider har Ooni Fyra hyllats för att den är portabel, lättviktig samt lätt att montera. Externa experter påpekar även att den är lätt att rengöra, då den aska som uppstår samlas på ett och samma ställe. Den är utöver detta lätt att förvara, då benen är enkla att fälla ihop.

Ooni fyra drivs av lövpellets. Vissa externa experter klagar på att denna pizzaugn är lite svåra att tända, men det tycker vi är bra ur brandsäkerhetssynpunkt. Nästan alla som uttalat sig har inga problem att tända de medföljande pelletskuberna, och när pelletsen väl brinner håller pizzaugnen alltid en jämn temperatur.

Som brukligt när det kommer till pizzaugnar blir dess yttersida mycket varm, men det är inget unikt för just Ooni Fyra. Så länge du ser till att barn håller sig på behörigt avstånd uppstår aldrig några problem.

Ooni Fyra lämpar sig bäst för personer som kommer att använda sin pizzaugn någon gång i veckan, kanske till fredagsmyset eller lördagsfesten. Ooni Fyra är därmed en perfekt pizzaugn för nybörjare, och om du fastnar för konceptet kan du alltid komplettera Ooni Fyra med en mer avancerad pizzaugn.

Notera att du inte måste använda den pellets som Ooni själva rekommenderar. Det går minst lika bra att använda sig av lågprispellets som du bland annat hittar i livsmedels- och byggbutiker.

  Specifikationer

   • Bränsle: Träpellets
   • Temperatur upp till 500 °C
   • Passar 12″-pizzor
   • Väger 10kg

1. Ooni Fyra

Portabel pizzaugn

Ooni Fyra är en pizzaugn som är lika portabel som lättanvänd. Denna pizzaugn värms upp med hjälp av pellets, och om du vill spara pengar kan du välja att elda med lågprispellets.

Recension av Austin and Barbeque Pizza Ovena

Austin and Barbeque Pizza Oven är en gasoldriven pizzaugn som är såväl lätthanterlig som säker. Att göra goda pizzor med den är inte heller några problem. Mer specifikt tänder du gasen med den gnisttändare som inkluderas från start, därefter fördelas värmen jämnt i hela ugnen.

Denna pizzaugn har även ett reglage på baksidan, där du kan justera vilken temperatur som ska gälla. Det innebär att denna ugn erbjuder en mer flexibel gräddning i jämförelse med pizzaugnar av ved- eller pellets-typ. 

Ugnens brännare är kvadratisk i sin utformning, och detsamma gäller för den pizzasten som medföljer. Precis som merparten av alla bra utekök är även Austin and Barbeque Pizza Oven tillverkad i rostfritt stål, vilket gör att den lämpar sig perfekt för utomhusbruk.

Austin and Barbeque Pizza Oven har även en kompakt konstruktion, men den är inte lika kompakt i jämförelse med exempelvis Ooni Fyra som i stället för gasol värms upp med pellets. 

Att montera denna pizzaugn är en relativt enkel match. Den kommer i sammanlagt åtta delar, och i sant IKEA-manér så tar det maximalt cirka en halvtimme att slutföra monteringsarbetet.

Pizzaugnen har även ett så kallat städläge, som tillverkaren valt att kalla för “Burning off”. Städläget avlägsnar pizzarester som fastnat i pizzaugnen men lite manuell städning med en trasa krävs alltid, oavsett vilken pizzaugn du bestämmer dig för att köpa.

När gascylindern som driver pizzaugnen tagit slut ersätter du den helt enkelt med en ny. En ny gascylinder kostar i regel mellan cirka 200 och 300 kronor. Det faktum att Austin and Barbeque Pizza Oven är billig att köpa, men även har en låg driftskostnad samt är av god kvalitet betyder att denna pizzaugn får ta del av vår bäst i test-utmärkelse.

  Specifikationer

   • Varumärke: Austin and Barbeque
   • Ugnstyp: Gas
   • Färger: Rostfri
   • Material: Stål
   • Effekt: 5000 W

  Kolla Priset

2. Bäst i test

Austin and Barbeque

Austin and Barbeque Pizza Oven är en kraftfull pizzaugn som drivs med hjälp av gasol. Utöver det är denna pizzaugn är bestyckad med avancerade funktioner likt ett “städläge”.

Recension av Austin & BBQ Charcoal

Om du inte är helt såld på att laga en god pizza själv, då kan Austin and Barbeque Charcoal vara ett fullgott instegsalternativ. Austin and Barbeque Charcoal är nämligen både en vanlig grill och en pizzagrill på samma gång. Mer specifikt inkluderas både en pizzainsats samt en pizzasten.

Pizzastenen är 37,5 cm i diameter, och då grillen har en rund har pizzastenen exakt samma form. Grillen har dock en omkrets på 66 cm i diameter, så en större pizzasten hade varit ett välkommet tillskott. Men om du inte är nöjd, då det är inte svårt att komplettera grillen med en egen pizzasten som är bäst i test.

På grillens utsida hittar du en termometer av rostfritt stål, och temperaturen justerar du med hjälp av grillens ventiler. Austin and Barbeque Charcoal ger dig goda pizzor. Men den riktiga “nu är vi på pizzeria”-stämningen riskerar man att bli utan då detta egentligen inte är en riktig pizzaugn, utan en grill med en “laga din egen pizza”-tillsats.

Som namnet antyder är det koleldning som gäller för denna pizzagrill, och då all kol samlas i askinsamlaren är städ- och rengöringen snabbt överstökad. Den är även lätt att flytta på tack vare två solida hjul, och utöver det har hela grillen en bastant och stilren design. 

Mycket “pizzaugn” för pengarna. Så vill vi sammanfatta det intryck vi fick av Austin and Barbeque Charcoal. Denna produkt får därmed utmärkelsen bästa budgetval.

  Specifikationer

   • Ø57 Brikettgrill
   • Termometer i rostfritt stål
   • Förkromat grillgaller
   • Askuppsamlare
   • Ben i rostfritt stål med slitstarka hjul

  Kolla Priset

3. Premium

Austin & BBQ

Austin and Barbeque Charcoal är inte en regelrätt pizzaugn, utan en grill med tillbehör som gör att den fungerar som en pizzaugn. Du får mycket för pengarna, men någon äkta pizzaugn är det dock inte.

Recension av Ooni Karu

Ooni Karu är en lyxig pizzaugn som kan drivas med hjälp av ved, grillkol eller gasol. Gasbrännare säljs som tillval, men det faktum att man kan elda med två energikällor direkt från start är generöst. 

Ooni Karu är lika lättmonterad som Ooni Fyra, och även om den är betydligt större än lillebrodern är den enkel att packa ihop att förvara. Ooni Karus större fysiska omfång gör att man kan tillaga riktigt stora pizzor. Som brukligt när det kommer till pizzaugnar inkluderas även en pizzasten, som i detta fall är 1,5 cm tjock. 

Denna pizzaugn är prisad i utländska medier, och beskrivs ofta som den pizzaugn som är bäst i test. Vi anser att Ooni Karu är ett utmärkt köp för alla pizzaälskare med en lite större budget, men ingen pizzaugn slår Austin and Barbeque Pizza Oven när det kommer till att erbjuda mest pizzaugn för pengarna.

Att Ooni Karu är en solid och lyxig pizzaugn har du redan blivit varse om. Men hur går det till att laga pizza med den då?

Det går utmärkt. Så fort temperaturen har ökat till cirka 400 grader är det enkelt att justera värmen med hjälp av skorstensventilen. Men om du eldar med kol eller ved kan du inte justera värmen på ett lika exakt sätt som om du hade använt dig av gasoltillbehöret.

Men den lilla detaljen är sekundär, då en exakt temperatur aldrig krävs för att man ska kunna tillaga en god pizza med hjälp av en pizzaugn. Den rekommenderade temperaturen för att laga en frasig napoleonsk pizza ligger på mellan 400 och 500 grader, och det är inte svårt att stanna inom det spannet oavsett vilken pizzaugn man köper.

Vi menar att Ooni Karu är den bästa pizzaugnen i premiumsegmentet. Den är stor, stabil och lyxig, men trots det inte dyrare än nödvändigt. Om du inte kan tänka dig annat än en pizzaugn av premiumtyp, då är det mycket pizzaugn för pengarna som gäller även här.

  Specifikationer

   • Oförpackade mått: 77 x 40 x 80 cm
   • Oförpackad vikt: 12 kg
   • Matlagningsyta: 33 cm
   • 15 mm bakplatta i kordieritsten

4. Budget

Ooni

Ooni Karu är testets mest flexibla pizzaugn då du kan använda dig av tre olika värmekällor för att grädda din pizza. Du kan även laga särskilt stora pizzor, då pizzaugnen är bastant.

Måste man ha mjöl på pizzaspaden?

Vi rekommenderar att du strör mjöl på pizzaspaden då pizzan annars kan få en "klistrig" karaktär. Du ska dock bara strö på ett tunt lager mjöl på pizzaspaden. Det är viktigt att du inte lägger på ett för tjockt lager mjöl, då det överblivna mjölet bränns bort och bistår med en besk smak.

Hur ska man dekorera en pizza som tilläggas pizzaugn?

Du kan förvisso dekorera din pizza i köket, men det smidigaste sättet att dekorera pizzan på är att låta toppningen ske direkt utanför pizzaugnen. Om du lyder det här rådet minimerar du risken för att toppningen blir ojämn eller i värsta fall trillar av pizzaspaden, ner på marken.

Hur varmt ska man tillaga sin pizza i pizzaugnen?

Det är allmänt känt att ett gradantal på mellan 400 och 500 grader är idealt för en pizza som du tillagar i en pizzaugn. Du kan förvisso även tillaga en pizza i uppemot omkring 800 grader eller ner till cirka 300 grader om du så vill. Det viktigaste är dock att värmen är konstant.

Hur ofta ska man rotera på pizzan?

Pizza som tillagas i en pizzaugn ska förslagsvis vändas fyra gånger. Men i många fall är det fullt tillräckligt att rotera pizzan två till tre gånger. Tumregeln säger i detta fall; ju varmare pizzaugnens innandöme är, desto mer frekvent blir du tvungen att rotera din pizza.

 • Black week & Black Friday 2021

  Om du är på jakt efter att göra riktiga reafynd är det nu i november du ska vara extra alert..

  Read
 • Så tar du hand om din stekpanna

  Därför bör du underhålla en stekpanna Har du investerat i en fin, kanske lite dyrare stekpanna som du vill ska.

  Read
 • Mors dag present 2022

  Snart är det dags för dagen då alla mammor förtjänar lite extra uppvaktande, uppmärksamhet och uppskattning, det vill säga mors.

  Read
 • Nu startar grillsäsongen

  Våren är äntligen här! Inte nog med att våren är en årstid som i sig är väldigt härlig, utan när.

  Read

Vedeldad pizzaugn

I det här testet har vi talat mer om portabla pizzaugnar, som alla handplockats för att de presterar utmärkt. Vi har även uppmärksammat pizzaugnen Ooni Karu som drivs med hjälp av mindre vedbitar. Nu ska vi tala mer om vedeldade pizzaugnar som är stora nog för att kunna drivas av fullstora vedträn.

Vedeldade pizzaugnar är stora och otympliga, så även dyra. En vedeldad pizzaugn kostar i regel mellan 20 000 och 55 000 kronor. Du skulle med andra ord kunna köpa cirka 8 portabla pizzaugnar av premiumtyp för priset av en fullstor och vedeldad pizzaugn.

Att köpa en vedeldad pizzaugn är inte nödvändigtvis en dålig idé, men innan du gör så bör du först prova på en portabel pizzaugn. Pizzor som du tillagar i portabla pizzaugnar blir minst lika goda, och om du väl skulle vilja uppgradera till en fullstor pizzaugn med vedförbränning kan du göra så när du försäkrat dig om att du tycker det är kul att tillaga pizzor själv.

Om du inte mjukstartar med en lite enklare pizzaugn, då har du spenderat tiotusentals kronor i onödan om du köpt en dyr och vedeldad pizzaugn som du bara använder någon gång ibland.

Att ha en pizzaugn hemma

Det ger en lyxig känsla att ha en pizzaugn hemma. Med en pizzaugn i hemmet vet du att du alltid kan laga en frasig pizza, och en pizzaugn är dessutom en bra idé för alla som gillar att anordna hemmafester.

Det kostar inte heller mycket pengar att köpa en pizzaugn för hemmabruk. En dyr krognota kan i många fall överstiga det pris du betalar för en portabel pizzaugn av budgettyp. De pizzaugnar som säljs idag ger dig även mer för pengarna, då alla moderna pizzaugnar är bra nog för att du inte ska bli besviken.

Dagens pizzaugnar är bränslesnåla, vilket betyder att du inte behöver betala några större summor för att förse ugnen med bränsle. Utöver det är de lätta att transportera, vilket man knappast kan säga om de pizzaugnar som såldes förr i tiden.

Om har formeln nytta och nöje kontra pengar du måste spendera på produkten i åtanke, då är en pizzaugn ett utmärkt alternativ för såväl uteplatsen som trädgården.

10 fördelar med att ha en pizzaugn hemma

Pizza som du köper på en pizzeria är godare än de som man tillverkar i en traditionell ugn av el-typ. Det påståendet tycker många är träffsäkert, så även vi. Vi anser även att pizza som man tillagar i en pizzaugn är minst lika god som en pizza som tillagats på en pizzeria.

Att man slipper åka till pizzerian för att kunna ta del av en riktigt god pizza. Det är en tydlig fördel. Nedan pratar vi mer om nio ytterligare fördelar som tillkommer när man köper en portabel pizzaugn. 

 1. En jämn temperaturfördelning ger upphov till särskilt frasiga pizzor.
 2. Du kan tillaga många pizzor med lite bränsle, vilket är bra för miljön. Med bränsle menar vi ved, pellets eller gasol.
 3. Det går snabbt att tillaga pizza med en pizzaugn. Om du värmer upp din pizzaugn till 500 grader tar det cirka en minut att tillaga en fullstor pizza.
 4. Pizzakanterna blir godare då degens vätska avdunstar på ett effektivt sätt. Närmare bestämt är de portabla pizzaugnarna så kompakta att värmen studsar mot väggarna på ett sätt som får kanterna att bli extra krispiga.
 5. Din pizza får en mer rökig karaktär, som din pizza aldrig hade kunnat få i en traditionell el-ugn. 
 6. Pizzan får en mer krispig toppning, på exakt samma sätt som pizzakanterna.
 7. Toppningen blir mer näringsrik då de inte bränns bort, utan i stället bevaras och smaksätter pizzan.
 8. Om du tillagar pizzan i en pizzaugn frigör du plats i köket. Detta då du slipper övervaka så att pizzan inte bränns i den konventionella elugnen.
 9. Du sparar pengar då pizza är en maträtt som är billig att tillaga. Jäst, mjöl, skinka, ananas och likvärdiga ingredienser är billiga att handla hem. Det innebär att du sparar pengar på att laga pizza i pizzaugn. I synnerhet om du i stället hade ätit en stor stek.

Sammanfattning pizzaugn

En pizzaugn är en utmärkt, så även prispressad investering. För bara några tusenlappar kan du laga pizzor som är lika goda som på pizzerian, och utöver det kan du spara pengar tack vare att du kan äta lika god mat i trädgården som du kan göra på en restaurang.

En pizzaugn bidrar även till att en mysfaktor skapas, precis på samma sätt som en bra terassvärmare är ett mysigt inslag i uterummet.

Att välja den pizzaugn som är bäst i test är en enkel manöver. Då alla pizzaugnar som vi nämnt i denna artikel håller en hög nivå är det svårt att göra ett dåligt köp, och för att sammanfatta läget vill vi ge dig följande råd. 

Om du inte vill spendera för mycket pengar på en pizzaugn då är Austin and Barbeque Charcoal ett utmärkt val. Den tillagar pizzor kostnadseffektivt och gott med hjälp av vanligt grillkol.

Men om du i stället vill köpa en ugn av premiumkvalitet då är Ooni Karu det bästa valet. Främst då den ugnen är större och mer flexibel gällande vilket bränsle du kan använda dig av, men även då det också är en riktig pizzaugn och inte en grill med pizzatillbehör.

Avslutningsvis, om du har svårt att bestämma dig. Då vill vi berätta att Austin and Barbeque Pizza Oven är det bästa allroundvalet-valet då det ger dig mest pizzaugn för pengarna. Den drivs på gasol, vilket medför att de löpande kostnaderna är låga. Utöver det är det inköpspris som gäller för denna pizzaugn lågt.

Bäst i test

Portabel pizzaugn