Bästa knivställ 2022

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Knivställ bäst i test 2022

Har du investerat i ett par riktigt kvalitativa och exklusiva kockknivar och önskar att de håller sig fina, fräscha och vassa så länge som möjligt? Då är det i princip ett måste för dig att även investera i ett knivställ. Självklart är det valfritt, men genom att placera dina knivar i ett knivställ kan du känna dig säker på att eggen bevaras på bästa möjliga sätt.

Och inte nog med det! Ett knivställ är även den perfekta förvaringen när det kommer till stabilitet för knivarna. I stället står de på sin plats och är i tryggt förvar, vilket även innebär att du slipper göra plats för dem i en kökslåda. Det vill du undvika så gott det går – att lägga dem huller och buller i en låda, det vill säga utan skydd, är rena rama tortyren för knivar.

Dessutom är ett knivställ en väldigt stilren och snygg detalj att ha i köket. Med andra ord finns det väldigt många fördelar med att investera i ett riktigt och rejält knivställ. Det speciellt om du bryr dig om dina knivar. Ta del av vår guide om bästa knivställ för att hitta din favorit. Fortsätt läsa om du vill lära dig mer om knivställ!

1. Recension av Mannerströms Knivblock

Mannerströms knivblock är ett mycket prisvärt alternativ till knivställ. Om du gillar att göra riktiga fynd, och dessutom är ett fan av Mannerströms och hans verk, kommer detta minst sagt gå hem.

Blocket är tillverkat av bambu, vilket gör det båda hållbart, tåligt och mycket stilrent. Designen är enkel och elegant och passar in i alla kök och hem. vid köp får du även med en riktigt snygg prestentbox.

Det bästa med det här blocket är dock att det har plats för upp till 12 knivar. Vid användning är det hur enkelt som helst att bara sticka ner knivarnas blad, och vips så håller de sig på plats. Tack vare dess smidiga utformning är det även väldigt lätt att komma åt knivarna vid behov. På så sätt håller knivarna sin form, spänst och kvalité väldigt mycket längre.

  Specifikationer

   • 23 x 28 x 9 cm.
   • Ligger i presentkartong
   • Vacker design

  Kolla Priset

1. Ett mycket prisvärt knivställ

Mannerströms

Vill du investera i ett designmässigt snyggt, praktiskt och mycket rymligt knivställ rekommenderar vi Mannerströms knivblock. Prisvärt är det också!

2. Recension av Dorre Hugo Magnetiskt Knivställ

För oss var det ingen tvekan om vilket knivställ som är bäst i test. Utan så snart vi hade fått ögonen för detta magnetiska knivställ i bambuträ från Dorre visste vi att det var vår storvinnare! Utformad med en inbyggd, mycket stark magnet är det otroligt enkelt att förvara knivarna på ett säkert sätt i denna.

Magneten ser nämligen också till att knivarna hålls på plats, där de står stilla utan att skava mot varandra. Det som är rätt coolt är att det nästan ser ut som att knivarna svävar på den här remsan – praktiskt, smidigt och snyggt.

Stället i sig är tillverkat i hållbar bambu vilket även gör den väldigt elegant.Genom att investera i det här knivstället kommer dina knivar att hålla sig vassa, fina och fräscha, så att de bevarar sin kvalité och håller länge. Pricken över i:et är att stället är otroligt prisvärt.

  Specifikationer

   • Inbyggd magnet
   • Tillverkad av bambuträ

  Kolla Priset

2. Knivställ i bambuträ

Dorre Hugo

Bästa knivstället i vårt test är Hugo Magnetiskt knivställ från Dorre. Med detta blir förvaringen otroligt trygg och enkel, samtidigt som stället är mycket stilrent.

Här har vi minst sagt en riktig klassiker när det kommer till knivblock! Global GKB-52 är den perfekta investeringen för dig som gillar klass och kvalité, men som samtidigt uppskattar den där coola och enkla touchen. Utformat i rostfritt stål erbjuder detta knivställ samtliga egenskaper!

Materialet är dock inte bara fördelaktigt i frågan om design, utan det gör även att knivstället tål väldigt mycket. Och du kan verkligen känna dig trygg med att knivarna står stilla på en säker plats utan att skadas eller slitas ut av de andra vassa eggarna. Mycket bra och funktionellt.

Knivstället har plats för hela 9 knivar och en skärpstav. Trots en rejäl och gedigen design är detta knivställ väldigt nätt och kompakt, vilket gör sig extra bra för dig som inte önskar att det tar så mycket plats på bänken. Kort sagt en riktigt smidig klassiker som kan gå hem hos de flesta. Något lyxigt pris, men så värt det.

  Specifikationer

   • Maxlängd för knivblad: 23 cm
   • Maxlängd för skärpstav: 24 cm
   • Mått: 26,5 cm x 25,5 cm

  Kolla Priset

3. En riktig klassiker

Global

Global GKB-52 är en riktig klassiker när det kommer till knivblock. Litet och smidigt men med plats för nio knivar. Otroligt cool och exklusiv design!

5. Recension av Tamahagane SNK-116

Även denna variant av knivblock är en något unik modell på marknaden. Det då den är utformad med en plexiglasskiva som möjliggör för dig att snabbt kan se vilket knivskaft som hör till vilken kniv. Att välja rätt kniv är alltså väldigt enkelt! Plexiglaset agerar även extra skydd utifrån.

Utöver det har knivstället en inbyggd magnet som ser till att samtliga knivar håller sig på sin plats så snart du fäster dem där du önskar. De riskerar därmed inte att stötas av varandra vilket gör stor skillnad för deras hållbarhet och prestation vid användning.

I ställets dubbelsidiga knivblock kan du förvara mellan 6-8 knivar som mäter 24cm i längd. Till råga på det kommer det i en tidlös, mycket stilren design som kommer hålla måtten under flera år framöver. Trots ett exklusivt pris är det värt en investering då kvalitén är på topp!

  Specifikationer

   • Tillverkat av trä.
   • Transparenta sidopaneler i plast.
   • Kantig form.

  Kolla Priset

4. Lyxvarianten

Tamahagane

En lyxvariant av klass från Tamahagane. Deras knivblock SNK-116 i är en magnetisk variant som möjliggör trygg och säker användning för alla.

Vad ska jag tänka på vid köp av knivställ?

Med tanke på att det finns så många olika knivställ att välja mellan på marknaden idag kan det vara rätt svårt att på rak arm veta vilken modell just du ska välja. Vi har dock ett antal tips kring vad du ska tänka på för att hitta det bästa knivstället för dig:

1. Hur stort knivställ är du i behov av? Antalet platser?
2. Vilket material gillar du?
3. Hur viktig är utformning och design?
4. Ska knivstället stå eller ligga?
5. Ska knivarna fästas med magnet eller placeras i fack?
6. Vad anser du är ett rimligt pris baserat på din budget?

Vilket knivställ är bäst?

Det finns mängder av knivställ som håller otroligt hög kvalité idag. Detta tack vare det otroligt breda och varierande utbud som finns att tillgå på marknaden, där konkurrensen höjer kraven på samtliga. Idag är det även möjligt att hitta billiga knivställ i ett flertal modeller, som faktiskt gör ett riktigt bra jobb.

Just på grund av det mångsidiga utbud som finns att välja mellan kan det vara svårt att veta vilket knivställ som är bäst i test. Vi anser att Dorre Hugo Magnetiskt Knivställ i bambuträ är det bästa knivstället, som dessutom kommer till ett riktigt bra pris. I vårt test ovan har vi även listat ett par andra knivställ som utmärker sig i olika kategorier!

Varför ska jag investera i ett knivställ?

Det finns väldigt många anledningar till att investera i ett knivställ! Utöver att det ser till så att dina knivar håller sig stilla på en plats där de inte stöter emot eller slits av andra knivar är det en mycket säker form av förvaring.

Genom att placera knivarna i stället skyddas de från slitage utifrån, samtidigt som du slipper risken om att sticka eller skära dig på dem vid hantering. Det är även säkert om du har barn hemma!

Trots det är knivarna väldigt mycket enklare att komma åt då de står placerade direkt på bänken. I det långa loppet kommer stället bevara kvalitén på dina knivar avsevärt – de håller sig vassare längre, vilket även gör att de är lättare och mer trygga att använda.

Till råga på det är ett knivställ en mycket stilren detalj i köket som bidrar med både klass och en snygg touch. Du slipper även använda en hel låda bara åt knivarna, utan kan istället välja att förvara något mer passande där i. Alla som bryr sig om sina knivar bör ha ett knivställ!

Vad kostar ett knivställ?

Priset på ett knivställ kan variera väldigt, det beroende på vilken typ av knivställ det rör sig om. Här är en mängd olika faktorer avgörande, inte minst material, antalet platser, storlek, design och varumärke. Vi vill dock slå ett slag för att det idag finns riktigt kvalitativa och välgjorda knivställ i alla olika prisklasser – oavsett budget kan du hitta något som funkar!

Nyheter och tips till köket

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen till köket

 • Black week & Black Friday 2021

  Om du är på jakt efter att göra riktiga reafynd är det nu i november du ska vara extra alert..

  Read
 • Så tar du hand om din stekpanna

  Därför bör du underhålla en stekpanna Har du investerat i en fin, kanske lite dyrare stekpanna som du vill ska.

  Read
 • Mors dag present 2022

  Snart är det dags för dagen då alla mammor förtjänar lite extra uppvaktande, uppmärksamhet och uppskattning, det vill säga mors.

  Read
 • Nu startar grillsäsongen

  Våren är äntligen här! Inte nog med att våren är en årstid som i sig är väldigt härlig, utan när.

  Read

Vad är ett knivställ?

Ett knivställ, eller ett knivblock, är kort och gott ett ställ specifikt gjort för placering av knivar. De är vanligen tillverkade i trä, men kan även vara tillverkade i någon sorts metall.

Stället är utformat med ett flertal hål som passar perfekt för knivens vassa blad, så att du slipper blanda dem med varandra i en låda och riskera att skära dina fingrar när du ska ta upp dem.

Tack vare dess stabila utformning kan du känna dig säker på att de står stilla på sin plats i alla lägen. Det är med andra ord den perfekta investeringen för dig som vill att dina knivar ska hålla sig fina, fräscha och framförallt vassa länge.

Varför ska man använda knivställ

Att laga mat med slöa och dåliga knivar är aldrig roligt, framförallt inte om du investerat i några riktigt bra och lite dyrare knivar som skulle hålla sig vassa väldigt länge. Slöa knivar kan dock uppstå av flera anledningar – en mycket grundläggande sådan är att du inte tar hand om knivarna ordentligt. Det kan se ut på olika sätt!

Ett vanligt misstag vi gör med våra stackars knivar är att vi bara slänger ner dem alla tillsammans i en kökslåda, där de får ligga huller om bullar på varandra utan någon som helst förvaring eller skydd. Detta kommer att slita väldigt mycket på dina knivar, vilket i sin tur resulterar i att de blir slöa, dåliga och rent ut sagt farliga att använda.

Om du istället investerar i ett knivställ, även kallad knivblock, har du en lösning på problemet. I knivstället har varje enstaka kniv en egen plats att stå på, där de står stilla utan att skava mot varandra. Detta är viktigt för att de ska hålla sig vassa.

Har du ett knivställ slipper du också oroa dig för att du skär dig när du ska ta upp en kniv, något som är en rätt stor risk när de alla ligger nerslängda i en låda. Dessutom finns det ingen risk för att barnen når knivarna, och så ser det även riktigt snyggt ut i köket. Att investera i ett knivställ är A och O för dig som vill bevara dina knivar!

Jämför knivställ

Idag är utbudet av knivställ på marknaden otroligt stort, vilket innebär att det finns otroligt stora valmöjligheter för dig som vill investera i ett. Du kan hitta knivställ av alla olika modeller, storlekar, former och designs.

Däremot kan detta generösa och breda utbud även ställa till det något då du vill köpa ett knivställ – det kan vara rätt svårt att veta vilken modell som är bäst för just dig. Vad är just du i behov av? Vad passar in i ditt kök, och till dina knivar?

Just av den anledningen kan det vara väldigt smart att jämföra olika knivställ innan det att du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa. Det kan du bland annat göra genom att se över de olika alternativen vi har tagit med här i vårt test av knivställ. Vi listar ett par olika modeller som alla har specifika egenskaper baserat på ett visst behov.

När du jämför knivställ är det dock även viktigt att du vet vad du ska kolla på, det vill säga vilka egenskaper och specifika funktioner du är i behov av. Där kan det vara smart att kolla på följande aspekter:

 • Storlek/ bredd
 • Antal platser för knivar
 • Material
 • Utformning och design
 • Magnet eller fack?
 • Ska det vara stående eller liggande?
 • Vad är du beredd att betala?

Sammanfattning knivställ

Att investera i ett knivställ är något som alla borde göra. Eller det åtminstone om du vill att dina knivar ska hålla sig vassa och spänstiga under flera år framöver. Det finns i princip inget värre än att slänga sina knivar rakt ner i en och samma låda, utan någon form av förvaring eller skydd. Då repas de och slits av varandra, vilket gör att eggen försämras avsevärt.

Detta är i sin tur negativt för knivens hållbarhet, både på kort och lång sikt. Genom att köpa ett knivställ slipper du oroa dig för detta och får istället en både praktisk, trygg och stilren plats att sätta knivarna i. Där står de stilla i varsina fack och skyddas från slitages både från varandra och utifrån. 

Oavsett vad just du efterfrågar och är i behov av finns det knivställ som kan passa dig. idag finns det mängder av olika knivställ, eller knivblock, att ta del av, där du kan välja mellan varierande modeller i olika storlekar, former och designs.

Är du på jakt efter att hitta det bästa knivstället för dig? Genom att ta del av vårt test av knivställ kan du få inspiration, tips och råd som kan hjälpa dig på vägen mot att hitta din personliga favorit. Så länge du jämför olika varianter utifrån på de olika faktorerna vi listat ovan kan hitta ett knivställ som gör sig riktigt bra i ditt kök.

 

Bäst i test

Dorre Hugo

Bästa knivstället i vårt test är Hugo Magnetiskt knivställ från Dorre. Med detta blir förvaringen otroligt trygg och enkel, samtidigt som stället är mycket stilrent.

Bäst i test

Mannerströms