Bästa elscooter 2022

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Bäst i test elscooter 2022

Elscooters har snabbt blivit populära och ses idag som ett nytt transportfordon. Det är ett roligt sätt att ta sig fram på, samtidigt som det är tidseffektivt och praktiskt. En elscooter underlättar då du ska ta dig från A till B, där de olika funktionerna hos de olika modeller kan uppfylla dina specifika önskemål gällande såväl komfort och hantering som framkomst och funktion. 

Med andra kan det finnas många fördelar med att köpa en egen elscooter istället för att behöva leta efter en Voi eller Lime runt om i staden. Trots att det kan kännas som en något kostsam investering anser många att det helt klart är värt det – du slipper gå men behöver ändå inte ta bilen eller åka kollektivt. Så länge du  har koll på de regler som finns för att köra en elscooter är det otroligt smidigt. 

Vi har testat fem olika elscooters och kommit fram till vilken som är bästa elscooter för gemene man. Dess olikheter och likheter kan vara avgörande för vilken elscooter som är bäst för dig. Det kan därmed vara att ta dig tiden till att läsa igenom testet, där du även jämför elscooter med varandra. Vi hoppas att du med vår hjälp kan hitta din favorit!

1. Recension om Ninebot by Segway Kickscooter MAX G30

Med Elscootern Ninebot MAX G30 kan du åka nästan hur mycket du vill, i alla fall upp till 65 km per laddning. Topphastigheten är 30 km/h på grund av motorns 350 Watt. Däremot kan få till en ännu kraftigare motor genom att justera diverse inställningar, det beroende på vilken du vill använda. Du kan välja mellan inställningen Eco, Drive, Sport eller Fotgängare.  

Något som kan vara bra att veta om är att detta är en tyngre elscooter, som närmare bestämt väger 19 kg. Men låt dig inte skrämmas av det, för ingen annan testad elscooter har samma räckvidd som denna. Du behöver inte heller vänta på att elscootern ska komma igång. Dess acceleration gör att du snabbt kommer upp i maxhastigheten så att du direkt tar dig dit du vill. 

Med andra ord är det en elscooter som är svår att toppa. Dess dyra pris och rejäla tyngd sänker betyget något, men samtidigt görs dess andra egenskaper att den inte är särskilt långt ifrån att rankas som den bästa elscootern i detta bäst i test. Där är batteriet, räckvidden och kraften avgörande. Den är också väldigt stabil! Helt enkelt en gedigen elscooter som klarar det mesta. 

  Specifikationer

   • Distans: 65 km
   • Topphastighet: 30 km/h
   • Vikt: 19 kg

  Kolla Priset

1. Elscootern med kraft

Ninebot by Segway

Här har vi en något tyngre elscooter med riktigt bra kraft. Trots att dess vikt kan göra att den känns lite klumpig är den avgörande för scooterns stabilitet och säkerhet. Den är snabb och batterisnål trots vikten – det dyrare priset är därmed inte så farligt.  

 

2. Recension om Xiaomi Mi Electric Scooter 1S

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S är den kinesiska elscootern som snabbt har blivit otroligt populär. Anledningen till att så många väljer att testa just den här elscootern beror inte minst på dess relativt låga pris i samband med att den erbjuder hög kvalité och hållbarhet. 

Under en och samma laddning kan elscootern ta dig från A till B i upp till 30 km per laddning. Motorn är av bra kvalité och dess 250 Watt gör att du kan komma upp i 25 km/h när du kör fram på gatorna. Du behöver alltså inte tänka på att ladda den efter varje användning, vilket är ett stort plus. 

Elscootern är även väldigt säker och stabil. Den har både fram- och bakbromsar. Dessutom laddar du batteriet när du bromsar med frambromsen. Ytterligare ett plus är att det är extremt enkelt att vika ihop elscootern då du har kommit fram till din destination. Du kan alltså smidigt förvara den eller ta med dig den på tåget, bussen eller liknande. 

Vill du ha en elscooter som är stabil och säker men ändå snygg och prisvärd är det här den bästa elscootern. Den är på flera olika sätt perfekt för din dagliga stadskörning och är därmed vinnare av vårt bäst i test av elscooter.

  Specifikationer

   • Räckvidd upp till 30 km
   • Kör upp till 25 km/h
   • Farthållare
   • Dubbelt bromssystem

  Kolla Priset

2. Bäst i test elscooter

Xiaomi

Detta är en elscooter som kanske inte ser så mycket ut för världen. Däremot kan vi lova dig att den har mycket att erbjuda! Vill du ta dig fram med en diskret men ändå hållbar elscooter är det här den bästa elscootern för dig. 

 

3. Recension om Xiaomi Mi Electric Scooter Essential 

Den största skillnaden mellan våra två olika deltagare från Xiamoi i detta test är batteritiden. Med Xiaomi Mi Elctric Scooter Essential får du en något kortare räckvidd då batteriet inte håller lika länge som hos vår vinnande elscooter. Är du inte i extremt stort behov av att använda din elscooter eller köra lite längre sträckor kan denna alltså vara ett mycket bra val.

Dess räckvid beror dock på hur du kör, samt hur långt du kör. Efter ett tag, när batteriet blir slitet, kan räckvidden minska ytterligare lite grann – det kan vara bra att tänka på. En stor fördel här är att den är laglig att köra med i trafiken. Topphastigheten är nämligen 20 km/h och motorn kommer inte upp i mer än 250 Watt. 

Med den här elscootern kan du utan problem köra i vattenpölar och andra terränger. Det då elscootern är IP54 klassad vilket innebär att den klarar av vatten. Den klarar även av att köra i uppförsbackar med en lutningsgrad på 10 %. Elscootern klarar alltså av vardaglig användning gott och väl! När du inte ska köra den mer är den också smidig att vika ihop.

 

  Specifikationer

   • Räckvidd upp till 20 km
   • Maxhastighet på 20 km/h
   • Farthållare
   • Dubbelt bromssystem

  Kolla Priset

3. Elegant portabel elscooter

Xiaomi

Xiaomi Mi Electric Scooter essential är en billigare version av elscootern ovan. Det är en av de bästa elscooters på marknaden då den har liknande kvalitéer som Xiamoi 1S men kommer till ett något lägre pris. En del funktioner är dock inte riktigt lika vassa, så som batteritiden. 

 

4. Recension om Denver SCO-65110 

Det är inte bara priset på denna elscooter som är lågt, utan det gäller även dess vikt. Denver SCO-65110 väger endast 8,9 kg. Med andra ord är det inga problem att vika ihop den och ta med då du inte är i behov av att köra den. Vi blev överraskade av att dess låga pris och vikt medförde en hög hållbarhet och kvalité. Därför blev detta vårt bästa budgetval i vårt elscooter test.

Här är motorn placerad i framhjulet, vilket jämfört mot andra elscooters är rätt ovanligt. Det är dock en egenskap som gör att elscootern tar mindre plats då den blir mer kompakt som hopvikt. Trots dess kompakta design kan du komma upp i en hastighet på 20 km/h i 12 km. Kort sagt ett perfekt alternativ då du ofta kör korta sträckor i stadsmiljöer och gärna inte vill behöva ladda batteriet varje timme. 

Elscootern sticker också ut på marknaden då den är så bekväm att köra. Den mjuka framfjädringen gör att stötar och slag minskar. I kombination med att platsen för dina fötter har antislip-material, så att du inte ska halka, är komforten optimal. Sist men inte minst finns det en elektrisk frambroms och en manuell fotbroms där bak. 

För att få en överblick över din hastighet, scooterns räckvidd, dess batteri och liknande har elscootern en tydlig display på styret. Där får du full koll på samtlig information så att du kan maximera din körning. Vi är verkligen så nöjda med denna mycket prisvärda elscooter!

 

  Specifikationer

   • Laddare ingår
   • Laddtid för fullladdning är cirka 3 timmar
   • Kördistans per laddning är upp till 12 km

  Kolla Priset

4. Bästa budgetval

Denver

Denver SCO-65110 är specifikt designad för att göra din transportering så enkel och smidig som möjligt. Det relativa låga priset ger dig ändå en riktigt bra elscooter som levererar det du efterfrågar. 

 

5. Recension om X-PRO Harleyscooter Fatboy

Med en motor på 1000 Watt är denna elscooter från X-PRO utan tvekan den absolut mest kraftfulla modellen i vårt elscooter test. Samtidigt ser motorn till att körningen blir väldigt jämn och följsam även då du kör i lutning, uppförsbacke eller i hård motvind. De robusta däcken gör att du syns på gatorna, samt möjliggör för dig att köra i lite tuffare terränger. 

Här är även hastigheten ett tydligt framstående egenskap. Med denna kan du nämligen komma upp en hastighet på 40 km/h om du skulle vilja. Kör du istället lite säkrare i 20 km/h räcker batteriet så 40 km på en laddning. Det tar däremot ca 6 timmar att ladda ett tomt batteri fullt, vilket är rätt lång tid jämfört mot andra deltagare. 

Självklart har en rejäl elscooter som denna även rejäla bromsar både fram och bak. Du kan alltså köra både säkert och bekvämt med elscootern. Dessutom gör batteriets placering att elscootern får en låg tyngdpunkt –  den blir därmed lite extra och stadig att köra. Vi tycker att elscootern platsar in i vårt elscooter test då den klarar av tuffare körning och är bekväm med sin sits.

 

  Specifikationer

   • Hastighet: 40 km/h
   • Räckvidd: 40 km
   • Laddningstid: 6h

  Kolla Priset

5. Bästa elscooter med säte

X-PRO

Vill du ha en elscooter där du tryggt och bekvämt kan sitta ned under dina körningar? Då ska du kolla in denna deltagare från X-PRO. Deras Harleyscooter Fatboy erbjuder dig nämligen att sitta ner samtidigt som du kör – smidigt, bekvämt och tryggt för alla åldrar! 

 

Vad är skillnaden mellan hög och låg Watt?

Ju högre Watt motorn hos en elscooter har desto mer kraftfull är den, vilket även innebär att elscootern i sig klarar av mer. Barn mellan 6–10 bör köra de med lägre Watt medan en fullvuxen människa kräver en motor på minst 250 Watt.

Får jag köra på bilvägar med min elscooter?

Nej, en elscooter klassas som en cykel eller klass 2 moped och får därmed inte köras på bilvägar. Du får däremot köra på trottoarer, cykelvägar och andra ställen där vanliga cyklar får köra. Det kan hjälpa att se elscootern som en cykel om det känns oklart var du får köra med den och inte!

Hur laddar jag en elscooter?

Batteriet laddas på liknande sätt som hos många andra elektroniska produkter. Du kopplar in laddaren eller kabel i ett vägguttag och väntar tills att batteriet är fullt. Sen kan du börja köra elscootern. För att batteriet ska hålla länge är det viktigt att du sköter såväl det som laddningen på bästa sätt.

Är alla elscooters vattentäta?

Att säga att alla elscooters är vattentäta är att ta i, men de flest klarar av regn och stänk. För att vara säker på att din elscooter klarar av vatten kan du kolla efter en IP54 märkning. Har den en sådan innebär det att du kan köra elscootern när det regnar och är blött på vägarna.

Nyheter och tips för dig som gillar sport

Läs de senaste nyheterna och de bästa tipsen för dig som gillar sport

 • Black week & Black Friday 2021

  Om du är på jakt efter att göra riktiga reafynd är det nu i november du ska vara extra alert..

  Read
 • Mors dag present 2022

  Snart är det dags för dagen då alla mammor förtjänar lite extra uppvaktande, uppmärksamhet och uppskattning, det vill säga mors.

  Read
 • När padelhysterin kom till Sverige

  Padel är en sport som under många år har varit mycket populär i Spanien, och där är det faktiskt den.

  Read
 • Vandra i Sverige

  I Sverige finns mycket fin natur och allra bäst upplever du den genom vandring. Att vandra behöver inte vara så.

  Read

Regler elscooter – vad gäller? 

Att köra en elscooter är både smidigt, bekvämt och mycket praktiskt, samtidigt som det är roligt att swisha fram längs gatorna. För att din körning ska bli så trygg och trivsam som möjligt för alla är det dock nödvändigt att du anpassar dig efter de regler som finns. 

Precis som andra fordon finns det både hastighetsbegränsningar och trafikregler som du behöver veta om då du ska köra din scooter. Till exempel är det inte lagligt att köra fortare än 20 km/h även om elscootern kan köra snabbare. Elscootern måste också ha en ringklocka och reflexer för att den ska vara laglig.  

Man skulle kunna säga att samma regler som gäller för en cykel och klass 2 moped gäller för en elscooter. Är du under 15 år måste du ha hjälm, och bromsarna måste fungera optimalt. Kör du en elscooter med en motorn på 250 Watt klassas den som en cykel, medan elscootrar med motorer som överstiger 250 Watt klassas som mopeder. Då får du köra i max 25 km/h. 

Är elscootern klassad som en klass 2 moped måste den vara typgodkänd enligt gemensamma regler i EU eller vara godkänd vid en mopedbesiktning för att den ska få köras. Du måste även ha ett förarbevis eller ett körkort, samt vara fyllda 15 år för att det ska vara lagligt. Du bör inte heller glömma att skaffa en trafikförsäkring som kan rädda både dig och elscootern vid olycka.  

Oavsett ålder och erfarenhet är det otroligt viktigt att du följer dessa regler och lagar när du ska köra elscooter. Är du medveten om vad du får och inte för göra blir du en mycket mer säker förare, vilket i sin tur innebär att du kan minska risken för skador både på elscootern, dig själv och andra trafikanter. Se din elscooter som ett fordon och respektera reglerna!

Att tänka på när du köper elscooter

Det finns många fördelar med att köpa en elscooter, inte minst den smidiga och relativt framkomsten. Samtidigt finns det mycket att tänka på då du ska köpa en. Hastighet, räckvidd, batteri, funktioner, inställningar och viktkapacitet är några av de aspekter som kan påverka din upplevelse av elscootern. 

Olika modeller fungerar på olika sätt, vilket också innebär att olika modeller passar olika bra för olika användare. Vilken som är bästa elscooter för just dig kan vara svårt att veta. Just därför har vi tagit fram detta bäst i test där du kan jämföra olika modeller med varandra. Somliga aspekter kan vara lite viktigare än andra då du ska göra ditt val.  

Hur kraftig motor du behöver är en sådan sak som är bra att ta reda på. Ska du exempelvis endast köra på platta vägar i korta sträckor är du sällan i behov av en elscooter med en motor på 1000 Watt, medan det i andra fall kan vara mycket nödvändigt. Maxvikten på elscootern kan också vara avgörande. Brukar du exempelvis ha med dig mycket packning när du kör, eller vill du ha möjlighet att skjutsa andra?

En tredje grej att tänka på är hastighet, och därmed även räckvidden. Hur snabbt och hur långt du kan köra har stor betydelse för vilken elscootern som är bäst för dig. Lägre hastigheter funkar bra om du ska köra kortare sträckor på mindre vägar, medan högre hastigheter passar bra för dig som ska köra lite längre. Gäller det sistnämnda för dig rekommenderar vi att du investerar i en modell med lång batteritid. 

Sammanfattning

Idag kan vi se allt fler elscooters på gatorna. Och vi förstår verkligen populariteten, för det är ett otroligt smidigt sätt att ta sig fram på! Är du intresserad av att köra en elscooter finns det mängder av olika modeller att välja mellan. För att underlätta då du vill hitta den elscooter som är bäst för dig har vi sammanställt detta elscooter test. 

De elscooters som ingår i vårt test har jämförts med varandra, främst utifrån hastighet, motorkraft, räckvidd och batterilängd. Vi kom fram till att Xiaomi Mi Electric Scooter 1S är bäst i test, och även den elscooter som är populärast. De andra deltagarna har däremot också sina fördelar – kanske passar någon av dessa dig bättre? Vi önskar dig stort lycka till och hoppas att du kan hitta en favorit!

Bäst i test

Xiaomi

Detta är en elscooter som kanske inte ser så mycket ut för världen. Däremot kan vi lova dig att den har mycket att erbjuda! Vill du ta dig fram med en diskret men ändå hållbar elscooter är det här den bästa elscootern för dig. 

 

Premium

Ninebot by Segway