Bästa drönare 2022

www.testkungen.se samarbetar med ett antal olika återförsäljare. Därför kan det förekomma affiliatelänkar från AdTraction och TradeDoubler där vi får en reklamprovision för den trafik vi driver till olika butiker.

Drönare bäst i test 2022

Det har blivit allt mer populärt att köpa en drönare med kamera, och då tekniken har förfinats får man numera mer drönare för pengarna än någonsin tidigare. Räckvidden är bättre, handkontrollerna är mer påkostade och bildkvaliteten vid videofilmande och fotograferande ligger i nivå med hur en modern kompaktkamera presterar. 

Men vilken drönare ska man välja egentligen, då det finns så många bra drönare på marknaden?

Den uppgiften hjälper vi dig med. I den här artikeln pratar vi mer om fyra perfekta drönarmodeller som alla är prisade i sina respektive produktsegment.

Recension av DJI Mavic Air 2 

Denna drönare, det vill säga DJI Mavic Air 2, är ett fullvuxet storasyskon till DJI-drönare i Mini 2-serien. Du betalar även ett lågt pris för den prestanda du får ta del av.

För DJI Mavic Air 2 är det som bäst 4K-kvalitet i 60 bildrutor per sekund som gäller. Du kan även genomföra en Hyperlapse-session med 8K-upplösning. Hyperlapse är en fototeknik där drönaren tar många stillbilder på en gång. Det innebär att du får en snygg, men samtidigt högupplöst animering som du annars bara hittar i filmens och seriernas värld. 

Den maximala flygtiden ligger på 32 minuter vilket är en utmärkt. Det är en prestation som gör DJI Mavic Air 2 till en av DJI:s motorstarkaste drönare. Designen är i sin tur närmast fulländad, då drönaren både är snygg och har komponenter som ger den goda flygegenskaper.

Vikten ligger på 570 gram, och den fjärrkontroll som inkluderas har två behändiga spakar med ett inbyggt och naturtroget motstånd. Någon skärm inkluderas inte på fjärrkontrollen. Det är här meningen att man ska montera sin smarta mobiltelefon på ovandelen av fjärrkontrollen, och det fungerar utmärkt. Universalfästet som återfinns på fjärrkontrollen gör att telefonen sitter perfekt, utan att gunga eller vrida på sig när man flyger med drönaren.

Likt alla DJI-drönare som säljs idag är även denna utrustad med ett GPS-system som gör att man aldrig får möjlighet att flyga nära intill exempelvis flygplatser eller militära skyddsobjekt. Det är en smart och nyttig funktion, som gagnar hela drönar-communityt. Du kan välja att lägga till egna “no fly-zoner” direkt via den kostnadsfria DJI-appen.

  Specifikationer

   • Vikt : 570 g
   • Storlek:
    Vikt: 180 × 97 × 84 mm (längd × bredd × höjd)
    Ovikt: 183 × 253 × 77 mm (längd × bredd × höjd)
   • Flygtid: 34min
   • 4K/60fps video

1. Filmar i 4K

DJI Mavic Air 2

DJI Mavic Air 2 är en kraftfull drönare med en flygtid på cirka 32 minuter. Utöver det kan du spela in video i 4K-kvalitet med 60 bildrutor per sekund. Denna drönare är ett perfekt allround-alternativ.

Recension av DJI Mini 2

DJI Mini 2 är en utmärkt drönare i instegssegmentet. Den är enkel att använda och en direkt efterföljare till en annan, numera utgången storsäljare i form av DJI Mavic Mini. Som namnet antyder är DJI Mini 2 en kompakt drönare, så du kan enkelt vika ihop drönaren för att ta med dig den i fickan.

DJI Mini 2 har dessutom bestyckats med en ny och mer begriplig fjärrkontroll. Mer specifikt är det två lättmanövrerade spakar som gäller, och de avancerade inställningarna kan du numera i stället sköta via din mobil eller din surfplatta. Utöver det har drönarens design förenklats. Vi gillar det håll som DJI väljer att vandra mot. Det vill säga enkelhet, och en vision om att alla ska kunna äga en drönare utan att först behöva utbilda sig till stridspiloter.

En annan aspekt som gör DJI Mini 2 till en perfekt drönare är dess förbättrade förmåga att stabilisera sig i luften, utan att man själv behöver göra någonting. DJI Mini 2 ger dig med andra ord en perfekt och stabil videoström i 4K, oavsett om det blåser ute eller inte.

Men lika tålig mot plötsliga vindkast som DJI FPV är den inte, men priset är i detta fall ett helt annat. Det gör att det lilla tillkortakommandet är mer än förlåtligt. I 4K är det 30 bildrutor per sekund som gäller, och om du väljer att spela in video i 1080p-kvalitet dubbleras bilduppdateringsfrekvensen till totalt 60.

Flygtiden ligger på upp till 30 minuter, och det maximala flygavståndet ligger på maximalt 4 kilometer. DJI Mini 2 erbjuder även fem inbyggda lägen där drönaren cirklar direkt ovanför dig så att du får möjlighet att ta snygga foton och videoklipp på din omgivning. När drönaren väl kommit ner på marken igen kan du bearbeta filmerna och fotografierna med hjälp av DJI Fly-appen, som både är kostnadsfri och nybörjarvänlig.

Följande självfotograferingslägen finns inlagda i mjukvaran för DJI Mini 2:

 • Dronie: Drönaren filmar dig rakt framifrån. Perfekt för selfies.
 • Rocket: Drönaren filmar dig rakt uppifrån. Du väljer själv hur högt DJI Mini 2 ska flyga.
 • Circle: Som namnet antyder cirkulerar drönaren över dig. Du väljer själv i vilken takt som drönaren ska cirkulera.
 • Helix: Drönaren filmar dig rakt framifrån med ett mer avancerat flygmönster. Perfekt om du tycker att Dronie-läget inte är tillräckligt anpassningsbart.
 • Boomerang: Drönaren flyger runt dig på samma sätt som en bumerang. Även här kan du själv avgöra höjd samt hastighet.

  Specifikationer

   DJI Mavic Mini 2 Innehåller:

   • 1x Drone, 1x fjärrkontroll, 1x smart flygplansbatteri, 1x uppsättning extra propellrar, 1x Type-C-kabel, 1x gimbalskydd, 1x RC-kabel (USB Type-C-kontakt), 1 RC-kabel (Lightning-kontakt), RC-kabel ( standard Micro-USB-kontakt), 1x extra analoga pinnar, 6x extra skruvar, 1x skruvmejsel

  Kolla Priset

2. Bäst i test

DJI Mini 2

DJI Mini 2 är som namnet antyder en lite mindre drönare. Funktionaliteten är det dock inget fel på. Du kan spela in video i 4K-kvaltiet, och utöver det inkluderas många avancerade självporträttslägen.

Recension av Ryze Tello 

Ryze Tello är en perfekt instegsdrönare för alla med en liten budget, som samtidigt vill kunna flyga med en riktig drönare. Som namnet antyder är det Ryze som tillverkar denna drönare, men då Ryze har ett tätt samarbete med DJI är det en bra kvalitetskänsla som gäller även här.

Det kan vara lockande att handla en billigare drönare än just Ryze Tello. Men gör inte det. Denna drönare utgör nämligen miniminivån för att du ska kunna ta del av en trevlig flygupplevelse som är fri från störningar, brus och ständiga frånkopplingar.

För Ryze Tello är det en flygtid på 13 minuter som gäller. Det maximala avståndet uppskattas till 100 meter och den maximala videoupplösningen ligger på 720p. I sammanhanget kan dessa specifikationer verka tama, men så är inte fallet. För bara några år sedan kostade en drönare med samma specifikationer som Ryze Tello cirka fem gånger så mycket.

Man märker förvisso att Ryze har fått göra avkall på ett flertal saker för att kunna sänka prislappen. Karossen är relativt enkel och plastig, foto-funktionerna är få till antalet och med handen på hjärtat är det inte ett avstånd på 100 meter som gäller, snarare maximalt 40 meter. 

Vi har provat Ryze Tello, och anser att detta är en perfekt nybörjardrönare. Med tanke på det pris du betalar får du extremt mycket drönare för pengarna, och utöver det är reservdelarna billiga att köpa samt lätta att hitta online.

Om du är sugen på en mer påkostad drönare likt premiumalternativet DJI FPV kan det vara värt att först satsa på en Ryze Tello. Men en Ryze Tello får du alla möjligheter i världen all lära dig flyga en drönare på ett enkelt sätt, utan att behöva lägga ut för mycket pengar. 

Även om de drönare som säljs idag har ett tydligt fokus på enkelhet är det svårt att lära sig grunderna på ett billigt och riskfritt sätt. Om man inte först skaffar en DJI Tello förstås. Notera även att du inte behöver köpa en dyrare drönare bara för att du skaffar en DJI Tello.

Många som skaffar en DJI Tello känner sig toknöjda och bryr sin inte om extrafunktioner likt inbyggd GPS och 4K-kameror. Sammanfattningsvis är denna drönare är ett bra val, oavsett om du är en erfaren drönarpilot eller en nybörjare.

  Specifikationer

   • Vikt: 80g
   • Max hastighet: 8 m/s
   • Antal pixlar: 5MP
   • Video: 720p

  Kolla Priset

3. Budgetalternativ

Ryze

Ryze Tello erbjuder relativt enkla funktioner. Mer specifikt är detta en perfekt drönare i instegssegmentet som passar bäst för nybörjare med en mindre budget.

Recension av DJI FPV

DJI FPV, eller DJI First Person View, är en drönare som är lika underhållande som påkostad. DJI menar själva att DJI FPV passar utmärkt för nybörjare, men vi anser att nyinvigda först ska köpa en lite billigare drönare för att kunna lära sig de mest basala flygteknikerna på ett enkelt sätt.

Denna drönare är en premiumprodukt så det bara skriker om det. Drönaren är robust samt påverkas inte av vind, och utöver det inkluderas ett par VR-glasögon som du ska använda för att kunna se var och hur drönaren flyger. Det är en mäktig känsla att själv få styra en drönare med en så här pass stor inlevelse.

DJI FPV är faktiskt DJI:s första FPV-drönare. Men det gör ingenting. DJI är nämligen världsledande när det kommer till att tillverka drönare av hög kvalitet. Med en drönare från DJI behöver du aldrig kalibrera komponenter såsom motorn eller fjärrkontrollen. Det är alltid plug and play som gäller, vilket innebär att du endast behöver starta upp drönaren och fjärrkontrollen. Sen är det bara att tuta och köra. 

DJI FPV är påtagligt tyngre i jämförelse med likvärdiga FPV-drönare. Men det faktumet är förlåtligt. Dels för att den tyngden medför att drönaren har plats nog för ett stort batteri med kapacitet för 20 minuters flygtid, och dels för att drönaren nästan är helt okänslig för vind och blåst.

Batteriet är dessutom smart, då det laddar ur sig per automatik efter några dagar. Tack vare det förlängs batteriets livslängd, samtidigt som det inte riskerar att svälla och i värsta fall explodera. 

Den kamera som återfinns på DJI FPV ger dig möjlighet att filma i 4K med en bilduppdateringsfrekvens på 60 bildrutor per sekund. Du kan även välja att filma i 120 bildrutor per sekund, men då är det “endast” 1080p-upplösning som gäller.

DJI FPV är en påkostad och mångsidig best. Med sin räckvidd som maximalt ligger på en 1,6 mil klarar den av allt. Flygfoto, nöjesflygningar eller tävlingsevent med andra FPV-drönare, inget är för mycket för att den här drönaren inte ska kunna stå pall.

Om du har råd att köpa en drönare som presterar utöver det vanliga, då är DJI FPV ett utmärkt

  Specifikationer

   Inkluderar

   • 1x DJI FPV Drone
   • 1x DJI FPV Intelligent Flight Battery
   • 4x DJI FPV Propellers (Pairs)
   • 1x DJI FPV Gimbal Protector

4. Premiumalternativet

DJI

DJI FPV är en förstapersonsdrönare som är lika påkostad som den är luxuös. Ett VR-headset inkluderas redan från start, och räckvidden ligger på cirka 1,7 mil.

Vad är en drönare?

En drönare är i tekniska termer en obemannad farkost som man kan styra från avstånd. En modern drönare som du kan köpa online idag är i regel kontrollerbara med hjälp en egenutvecklad mjukvara som levereras som en mobil applikation. Moderna drönare har oftast även en GPS.

Behöver man vara uppkopplad mot internet för att kunna flyga en drönare?

Du behöver inte vara uppkopplad mot internet såvida du flyger en drönare som är nischad mot konsumentmarknaden, och säljs av exempelvis DJI eller Ryze. Du behöver dock ha tillgång till internet för att ladda hem den app som krävs, men efter det krävs inte en internetuppkoppling.

Vad kostar en drönare?

En drönare för privat bruk kostar i regel från 1 000 till 20 000 kronor. Det exakta pris du betalar beror främst på den räckvidd, batterikapacitet samt den byggkvalitet som gäller. Utöver det är drönare från tillverkare med ett bra rykte, likt DJI, lite dyrare än med drönare av mer obskyra märken.

Kan man importera en drönare från Kina?

Du kan importera en drönare från Kina, men det är alltid en dålig idé. Drönare som du köper från Kina ofta kloner, det vill säga undermåliga versioner av de drönare man kan köpa här i Sverige. Utöver det är det nästan omöjligt att göra ett garantianspråk om du köpt din drönare i Kina.

Nyheter & Tips

Aktuella Erbjudanden

Erbjudande

50%

Se aktuella erbjudanden hos Gino:s

Gäller så länge lagret räcker

Erbjudande

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Nordicfeel!

Gäller så länge lagret räcker

Erbjudanden

40%

Upptäck aktuella erbjudanden hos Parfym.se

Gäller så länge lagret räcker

Rabattkod

SE22-UTE14

Lys upp utomhus! Få 14% rabatt på all belysning

Giltigt t.o.m. 31/8 2022

stekpanna test

REA

Få 30%

Få 30 % rabatt på dina första 2 kassar.

Gäller till 30:e November

stekpanna test

Vid ditt första köp

250 KR

Endast nya kunder Använd kod: MATSE250

Gäller till 30:e November

Regler för drönare

Från och med den 1 januari 2021 är det nya regler som gäller för drönare, både i Sverige och resten av EU och EES. Mer specifikt måste du skaffa ett drönarkort, vilket vi talar mer om nedan.

1. Drönarkort “öppen” – för enkla drönare och enkla flygningar

Ett drönarkort krävs alltid för enkla drönare, eller den kategori som Transportstyrelsen väljer att kalla för öppna kategorin. För att din drönare ska räknas in som en enkel drönare ska den väga mindre än 25 kilo, vilket är ett krav som precis alla drönare för konsumentbruk uppfyller.

För detta drönarkort finns det även regler gällande hur du får flyga med din drönare. Du får inte flyga mer än 120 meter upp i luften, och du får inte heller flyga på ett sätt som kan medföra fara för andra människor, djur eller egendom.

Du får inte heller flyga över vad Transportstyrelsen kallar för rekreationsområden. Termen rekreationsområde är löst definierad som “ett område som allmänheten har tillgång till för att utöva fritidsaktiviteter”. Vi tror att ett rekreationsområde innefattar områden såsom stränder samt platser där idrottsevenemang äger rum. Men då inte Sveriges bästa jurister kan ge en mer tydlig förklaring, kan tyvärr inte heller vi göra det.

För att kunna få ett drönarkort för enkla drönare och enkla flygningar måste du ansöka om ett sådant via Transportstyrelsens webbsida. Du måste där identifiera dig med Bank-ID, utföra ett skriftligt prov samt betala en registreringsavgift som årligen ligger på 50 kronor.

Registreringen tar cirka 5 till 10 minuter, och själva drönarkortet kostar 130 kronor vilket är en engångsavgift. Provet genomför du i regel på mellan 30 och 40 minuter.

2. Drönarkort “specifik” – för avancerade drönare och mer avancerade flygningar

Om du vill kunna flyga utom synhåll och högre än 120 meter, då måste du skaffa ett specifikt drönarkort. Med detta drönarkort får du även flyga över folksamlingar utan deras tillstånd, och även här är det en maximal vikt på 25 kilo som gäller för din drönare.

Denna kategori av drönarkort delas in i tre delkategorier, som är mycket snarlika varandra med små individuella skillnader. För att ta ett drönarkort av klass specifik gäller exakt samma regler som för drönarkort öppen.

3. Drönarkort “certifierad” – för mycket avancerade drönare och mycket avancerade flygningar

Om din drönare eller det sätt du flyger på uppfyller minst ett av de tre nedanstående aspekterna måste du skaffa ett drönarkort av typ certifierad.

 • Din drönare har ett mått på 3 meter eller mer, och ska flygas utan direkt uppsikt över folksamlingar.
 • Du ska transportera människor.
 • Du ska transportera farligt gods.

Ingen person som flyger en drönare för privat bruk behöver skaffa ett drönarkort av typ certifierad. Särskilda certifieringsregler gäller dessutom för detta drönarkörkort.

Hur flyger man en drönare?

När du köpt en drönare har du tillgång till:

 • En handkontroll: Som du står drönaren med.
 • En kamera: Som filmar och tar stillbilder.
 • Ett stativhuvud: Som gör att du kan vinkla kameran.

Handkontrollen

För att du ska kunna styra din drönare är det viktigt att du har vetskap om vilken spak som gör vad. Det finns sammanlagt två spakar på en handkontroll för drönare, och vi inleder med att prata mer om vad den vänstra spaken gör. 

Med den vänstra spaken flyger du uppåt genom att dra spaken framåt eller nedåt genom att dra spaken nedåt. Med den vänstra spaken kan du även rotera drönaren åt sidorna, genom att föra spaken åt höger eller åt vänster.

Med den högra spaken kan du svänga åt höger och vänster, genom att föra spaken åt antingen höger eller vänster. Du kan även flyga fram eller tillbaka genom att föra den högra spaken fram, alternativt bakåt. När du styr din drönare med den högra spaken så lutar den sig alltid åt det håll du vill att den ska flyga.

Kameran

Kameran är nästan alltid stationär, det vill säga ej flyttbar. På handkontrollen finns det i regel en knapp som du ska använda för att ta ett kort, och en annan knapp som du ska använda för att starta respektive avsluta en videoinspelning. 

Stativhuvudet

Mycket påkostade drönare är försedda med ett stativhuvud som du kan kontrollera och vinkla med hjälp av handkontrollen. Stativhuvud av hög kvalitet inkluderar i regel även skak- samt stabiliseringsfunktionalitet.

Så genomförde vi vårt drönare test

Vi testade ett flertal drönare själva, då vi äger några av de drönare som vi talar mer om i denna artikel. Samtliga drönare betygsattes och rankades även efter dessa kriterier:

Batteriet: Ju större och mer effektivare batteri, desto längre blir flygtiden.

Handkontrollen: Ska vara begriplig men samtidigt funktionsrik. Närmare bestämt tillräckligt enkelt utformad för att en nybörjare ska kunna hantera den, men samtidigt erbjuda tillräckligt med avancerade funktioner för att kunna göra mer kräsna drönapiloter nöjda.

Flyghöjden: Ska förslagsvis ligga på mer än 100 meter.

Den viktigaste aspekten är dock som alltid det pris du betalar kontra den funktionalitet du får ta del av. Man kan exempelvis aldrig förvänta sig att en drönare för cirka 1 000 kronor ska klara av att spela in film i 4K-kvalitet eller kunna flyga flera kilometer från drönarpiloten.

Sammanfattning drönare

En drönare hög kvalitet har ofta också en hög prislapp, men om du tänker på hur många timmars nöje du har framför dig är priset du betalar trots allt lågt. I den här artikeln pratade vi först om DJI Mavic Air 2, som är en utmärkt allround-drönare med kraftfulla specifikationer.

Därefter fick du läsa mer om DJI Mini 2, som är en funktionsspäckad och lättviktig drönare som dessutom har en förhållandevis låg prislapp. Budgetalternativet Ryze Tello går inte heller av för hackor, men då priset är lågt får man dock inte ta del av somliga mer avancerade funktioner som bara inkluderas när du köper en mer påkostad drönare.

Den drönare som utsågs till bästa premiumval var DJI FPVDet vill säga en avancerad förstapersonsdrönare som även inkluderar ett VR-headset direkt från start. Oavsett vad du har för krav och tidigare vana gällande att flyga en drönare, tror vi att du blir nöjd om du köper ett av de drönaralternativ som vi handplockat åt dig.

Bäst i test

DJI Mini 2

DJI Mini 2 är som namnet antyder en lite mindre drönare. Funktionaliteten är det dock inget fel på. Du kan spela in video i 4K-kvaltiet, och utöver det inkluderas många avancerade självporträttslägen.

Premium

DJI Mavic Air 2